Ο Δημήτρης Μωραΐτης είχε αρκετούς λόγους για να ανυπομονεί για την έναρξη της σεζόν 2020-21. Όχι μόνο επειδή το μπάσκετ επέστρεψε έπειτα από την μεγάλη διακοπή λόγω Covid-19, αλλά και γιατί γύρισε στην ομάδα που είναι το σπίτι του εδώ και χρόνια.
Αν και δεν ήταν ακριβώς νέα προσθήκη για την ΑΕΚ, ο Μωραΐτης χρειάστηκε λίγο χρόνο για να εγκλιματιστεί ξανά στην Αθηναϊκή ομάδα, έχοντας περάσει τη σεζόν 2019-20 ως δανεικός στον Κολοσσό.
”Δόθηκα δανεικός στον Κολοσσό, γιατί η ΑΕΚ κι εγώ είχαμε κοινή επιθυμία να πάρω περισσότερο χρόνο. Γι’ αυτό πήραμε απόφαση από κοινού,” δήλωσε ο Μωραΐτης.
Ο γκαρντ με ύψος 1.90 είχε βοήθεια στο να νιώσει οικεία στο νησί της Ρόδου, αφού βρήκε εκεί τον πρώην συμπαίκτη του στην ΑΕΚ, Γιώργο Τσαλμπούρη.
”Αυτό με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο γρήγορα, καθώς ήμασταν μαζί και στην AEK,” σχολίασε ο Μωραΐτης.
Ο νεαρός γκαρντ ολοκλήρωσε τη σεζόν με σταθερή παρουσία, έχοντας 4.8 πόντους, 2.2 ασίστ και 1.8 ριμπάουντ σε 14 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο σε 20 ματς.
”Ο κόουτς Άρης Λυκογιάννης με βοήθησε πολύ κατά την θητεία μου στον Κολοσσό. Πιστεύω ότι αυτό που με βοήθησε περισσότερο ήταν ότι ανέλαβα ευθύνης,” δήλωσε ο Μωραΐτης, που έγινε 22 ετών στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ένα από τα highlights της σεζόν ήρθε στις 11 Ιανουαρίου 2020, όταν ο Κολοσσός αντιμετώπισε την ΑΕΚ για δεύτερη φορά και ο Μωραΐτης είχε 6 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στη σεζόν.
”Πράγματι, είχα κάνει ένα καλό παιχνίδι. Είναι πάντα όμορφα τα συναισθήματα, όταν παίζεις καλά και βοηθάς την ομάδα σου,” είπε για εκείνη την ήττα με 79-70. “Δυστυχώς, η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας.”
Το τέλος της σεζόν σήμανε και την επιστροφή του στην ΑΕΚ. Ο Μωραΐτης δεν αγωνίστηκε στο Final 8, με το οποίο ολοκληρώθηκε και τυπικά η σεζόν 2019-20, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε ώστε να διατηρήσει τις φιλοδοξίες του για την καινούργια χρονιά.
”Στο μυαλό μου είχα να κάνω ο,τι καλύτερο μπορώ για την ΑΕΚ, ώστε να πείσω τον προπονητή μου πως αξίζω την εμπιστοσύνη του κάθε φορά που μπαίνω στο παρκέ,” σχολίασε.
Αν και δεν είχε κάποιον τραυματισμό, ξεκίνησε τη σεζόν χωρίς πολύ χρόνο κι είχε μόλις μία συμμετοχή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.
”Ήταν απόφαση του προπονητή. Έπρεπε να είμαι υπομονετικός, καθώς η ΑΕΚ είχε ένα πλάνο για μένα,” τόνισε.
Από τότε, όμως, ο Μωραΐτης παίζει διαρκώς και περισσότερο, παίρνοντας μάλιστα περισσότερα από 20 λεπτά σε πέντε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος και τρία του BCL.
”Πιστεύω ότι βοηθώ την ομάδα μου με το παιχνίδι μου και προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος.”
Μεγαλώνοντας με είδωλα τους Έλληνες σταρ
Ο Μωραΐτης είναι γιος ενός παλαίμαχου επαγγελματία παίκτη που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στον Παπάγο και τον Ολυμπιακό. Ξεκίνησε το μπάσκετ στα 13, αλλά ποτέ δεν είχε πίεση από τον πατέρα του.
”Ασφαλώς ο πατέρας μου αποτέλεσε κίνητρο για μένα, αλλά ποτέ δεν μου είπε πιεστικά ότι θέλει να γίνω μπασκετμπολίστας,” ξεκαθάρισε.
Μεγάλωσε στην Αθήνα και, όπως τόσοι πολλοί νέοι Έλληνες παίκτες, είχε ως πρότυπα τα λαμπρότερα αστέρια του ελληνικού μπάσκετ: Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης και ο νυν συμπαίκτης του, Νίκος Ζήσης.
”Συνδυάζουν ταλέντο, νοοτροπία και θέληση. Δουλεύουν πολύ και αγαπούν τη νίκη,” σχολίασε ο Μωραΐτης, του οποίου ο αδερφός είναι δύο χρόνια νεότερος και αγωνίζεται στον Ολυμπιακό.
Ο Δημήτρης είχε άμεση πρόοδο στο άθλημα, όπως έδειξε με τον Πανιώνιο, στον οποίο άρχισε ήδη από τη σεζόν 2014-15 να αγωνίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο, μολονότι ήταν μόλις 15 ετών.
”Ήταν δύσκολο, γιατί ο Πανιώνιος είχε μία ομάδα με σημαντική ιστορία και έπρεπε να προσαρμοστώ γρήγορα, ώστε να ανταποκριθώ στην πρόκληση. Φυσικά, αυτή η εμπειρία με βοήθησε πολύ,” είπε.
Το 2015, ο Μωραΐτης έκανε το άλμα για την ΑΕΚ, με την οποία υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας.
”Υπέγραψα στην ΑΕΚ, γιατί οι άνθρωποι της και ειδικά ο πρόεδρος, κ. Μάκης Αγγελόπουλος, προσέγγισαν εμένα και την οικογένειά μου με τρόπο που μας έκανε να πιστέψουμε ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου,” θυμήθηκε ο Μωραΐτης.
Από τη σεζόν 2015-16 μέχρι τη σεζόν 2017-18, δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, γεγονός λογικό αφού έγινε 18 ετών το 2017. Έπαιζε κατά κύριο λόγο στην εφηβική ομάδα της ΑΕΚ.
Πάντως, ο Μωραΐτης βίωσε μία στιγμή – highlight στη διάρκεια της σεζόν 2016-17, όταν έκανε ντεμπούτο στο Basketball Champions League στις 25 Ιανουαρίου 2017, στο τελευταίο παιχνίδι της Κανονικής Περιόδου απέναντι στην Zielona Gora.
”Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος και προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για όσο έπαιξα,” είπε ο Μωραΐτης, που αγωνίστηκε για 3 λεπτά στο φημισμένο ΟΑΚΑ και μπροστά στο κοινό της ομάδας μου. “Ήταν τεράστια τιμή για μένα να παίζω ευρωπαϊκό ματς με την ΑΕΚ σε τόσο νεαρή ηλικία. Θυμάμαι ακόμη την υπέροχη ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι φίλαθλοί μας.”
Αν και δεν έπαιζε πολύ, ο Μωραΐτης είχε τη δυνατότητα να βρίσκεται πλάι σε γκαρντ πολύ υψηλού επιπέδου όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι DJ Cooper, J’Covan Brown, Taurean Green, Nikola Ivanovic, Michael Dixon, Roko Ukic, Mike Green, Manny Harris και Kevin Punter.
”Όλοι τους είναι μεγάλοι παίκτες και μου έμαθαν πολλά. Ο Ukic αγωνίζεται στη θέση μου κι έτσι προσπάθησα να πάρω όσα περισσότερα γινόταν ακούγοντάς τον,” ανέφερε ο Μωραΐτης.
Harris, Green και Punter αποτέλεσαν μεγάλο κομμάτι για την AEK στην κατάκτηση του BCL τη σεζόν 2017-18. Ο Μωραΐτης έπαιξε σε τρία ματς της διοργάνωσης εκείνη τη σεζόν και φυσικά ήταν στο Final Four, όπου η ομάδα του πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου.
”Η κατάκτηση του BCL είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Νιώθω υπέροχα που υπήρξα μέλος εκείνης της ομάδας, αν και δεν αγωνίστηκα πολύ,” είπε.
Την επόμενη σεζόν, ο Μωραΐτης ήταν στην αποστολή της ΑΕΚ για την Βραζιλία και το FIBA Intercontinental Cup. Αγωνίστηκε και στα δύο παιχνίδια και πανηγύρισε ακόμη έναν τίτλο με την ομάδα του.
”’Ηταν μία διαφορετική εμπειρία, διότι αντιμετωπίσαμε ομάδες που δεν έχουμε την ευκαιρία να βρούμε απέναντι μας σε άλλες στιγμές. Ένιωσα υπέροχα και δεν θα ξεχάσω ποτέ ούτε αυτό το τρόπαιο,” ανέφερε ο Μωραΐτης που είχε 3 πόντους στον Ημιτελικό με την San Lorenzo κι αγωνίστηκε 31” στον Τελικό κόντρα στην Flamengo.
Τη σεζόν 2018-19 είχε 10 λεπτά κατά μέσο όρο σε πρωτάθλημα και BCL, αν κι έκλεισε μόλις τα 20 τον Φεβρουάριο του 2019.
”Η εξέλιξή μου ήταν καλή. Πήρα τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν λόγω τραυματισμών κι άρχισα να αγωνίζομαι περισσότερο,” τόνισε ο νεαρός, που είχε 2.4 πόντους, 1 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ κατά μέσο όρο στο BCL εκείνη τη χρονιά.
Αποφεύγοντας μια Ελληνική τραγωδία
Όλα τα χρόναι που προσπαθούσε να βρει χρόνο και ρόλο στην ΑΕΚ, ο Μωραΐτης ήταν βασικό κι αναντικατάστατο στέλεχος των μικρών Εθνικών ομάδων της Ελλάδας.
Στο δεύτερο καλοκαίρι του με την Hellas λίγο έλειψε να βιώσει μία τραγωδία. Η Ελλάδα τα βρήκε σκούρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 του 2015 κι αντιμετώπισε την Αγγλία για την 13η θέση. Ο ηττημένος επρόκειτο να υποβιβαστεί στην 2η κατηγορία. Η Ελλάδα βρισκόταν στην 1η κατηγορία σταθερά από το 1987 κι έπειτα.
Ο Μωραΐτης και η ομάδα του κράτησαν τους Άγγλους μόλις στους δύο πόντους στην τρίτη περίοδο και τελικά πανηγύρισαν ευρεία νίκη με διαφορά 25 πόντων.
”Ήταν ένα πολύ δύσκολο και κομβικό παιχνίδι. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου και πάντα δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό,” είπε ο Μωραΐτης, που είχε 17.9 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 4.9 κλεψίματα κατά μέσο όρο σε εκείνον το τουρνουά, το οποίο ολοκλήρωσε με 8 πόντους, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 6 κλεψίματα κόντρα στην Αγγλία. “Η ανακούφιση μετά τη νίκη ήταν τεράστια και προφανώς χαρήκαμε για την έκβαση αυτή.”
Το ίδιο πράγμα συνέβη τρία χρόνια αργότερα στην Γερμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 του 2018. Μετά την ήττα από την Ιταλία στη Φάση των 16 και από την Μεγάλη Βρετανία στον πρώτο αγώνα κατάταξης, η Ελλάδα νίκησε την Ισλανδία κι αντιμετώπισε την Σουηδία για να παραμείνει στην 1η κατηγορία. Ο Μωραΐτης και η ομάδα του ξέφυγαν στην τρίτη περίοδο, κέρδισαν με 13 πόντους κι απέφυγαν ακόμα μία φορά τον υποβιβασμό.
”Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο να παίζεις γι’ αυτή τη θέση σε ένα τουρνουά. Προσωπικά, σκεφτόμουν περισσότερο τη χώρα μου. Το να παίζουμε στη 2η κατηγορία δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό για την Ελλάδα κι έτσι παίξαμε όσο σκληρά μπορούσαμε,” εξήγησε ο Μωραΐτης, που είχε 13.3 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 2.8 κλεψίματα ανά ματς του τουρνουά.
Αυτή η νίκη σήμαινε ακόμη περισσότερα για τον Μωραΐτη, καθώς ήταν ένας από τους έξι παίκτες που ήταν ένα χρόνο νεότεροι και γνώριζαν ότι θα πρέπει να παίξουν στην 2η κατηγορία το επόμενο καλοκαίρι, αν η ομάδα τους γνώριζε την ήττα.
Η Εθνική Ανδρών τον καλεί
Η αφοσίωση του Μωραΐτη στην πατρίδα του και η διαρκής πρόοδός του μέσω των κλιμακίων δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους της Εθνικής Ανδρών της χώρας. Έτσι, ο κόουτς Θανάσης Σκουρτόπουλος τον επιβράβευση με μία κλήση στα Προκριματικά του FIBA EuroBasket 2022 πριν από ένα μήνα.
”Όταν ο κόουτς μου τηλεφώνησε και μου ανακοίνωσε ότι θα είμαι στην ομάδα, ενθουσιάστηκα φυσικά. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια το συναίσθημα. Ανυπομονούσα να παίξω και να δώσω το 100%,” είπε για τα παιχνίδια με Βοσνία και Λετονία στην φούσκα της Ρίγα.
Ο Μωραΐτης αγωνίστηκε για 12 λεπτά κόντρα στους Βαλκάνιους και θα θυμάται πάντα τη στιγμή που ο Σκουρτόπουλος του ζήτησε να μπει στο παρκέ.
”Όταν ο κόουτς είπε το όνομά μου, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να το απολαύσω και να βοηθήσω την ομάδα και τους συμπαίκτες μου,” σχολίασε σχετικά με την παρουσία του, που ολοκληρώθηκε με 4 πόντους, 1 ασίστ και 1 ριμπάουντ.
Ακολούθως, σε 9’ συμμετοχής κόντρα στην Λετονία, είχε 6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
”Έμαθα πολλά. Το πιο σημαντικό ήταν το πάθος και το κίνητρο που έχουμε ως Εθνική ομάδα. Πρέπει την ίδια νοοτροπία να έχουμε όλοι και στους συλλόγους μας,” υπογράμμισε.
Η AEK έχει μπροστά της δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες για το BCL με τρία εκτός έδρας ματς σε οκτώ ημέρες – τις αναμετρήσεις σε Γαλλία κόντρα στην SIG Strasbourg, Ρωσία κόντρα στην Nizhny Novgorod και Τουρκία κόντρα στην Turk Telekom Ankara. Ο Μωραΐτης ελπίζει πως θα βοηθήσει την ομάδα του, εφαρμόζοντας στην πράξη όσα έμαθε κατά την παρουσία του στην Εθνική ομάδα, αλλά και τη σεζόν που πέρασε ως δανεικός.
Από τον David Hein