Το έτος είναι 1968. Αυτό που ξέρουν όλοι είναι πως η μπασκετική ΑΕΚ θα βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης καθώς θα κερδίσει τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Παναθηναϊκού Σταδίου. Αυτό όμως που δεν ξέρουν είναι ότι η ποδοσφαιρική ομάδα έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ιούλιος 1968.

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δεν είναι διακοπές αλλά περίμεναν τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό,που τότε κρατούσε εως το καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς προπονητή. Η ΑΕΚ θα χάσει με 2-1 και λίγες μέρες μετά θα βρεθεί στο τιμόνι της ομάδας ο Μπράνκο Στάνκοβιτς, μετά τον χαμένο τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Με την άφιξη του, απόρησε με τα όσα είδε στην Αθηναϊκή ομάδα. Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής διαδέχθηκε τον Γένε Τσάκναντι, που για πολλούς είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του δικεφάλου, μετρώντας δύο πρωταθλήματα (1963-1967) στις ισάριθμες θητείες του στην άκρη του πάγκου.

Ο Στάνκοβιτς έκανε αμέσως πολλές αλλαγές με την πιο σημαντική να είναι η αλλαγή ημερομηνίας της προετοιμασίας στις 12 Αυγούστου από τις 24 που είχε οριστεί. Η σεζόν δεν ξεκίνησε ιδανικά όμως ο κόσμος άρχισε να βλέπει θετικά τα πράγματα μετά τη νίκη επί της Ζενές Ες του Λουξεμβούργου με σκορ 3-0, ενώ λίγες μέρες αργότερα η ΑΕΚ ηττήθηκε με 3-2 εκτός έδρας αλλά πέρασε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στις 27 του Οκτώβρη ο Γιουγκοσλάβος προπονητής «ανάγκασε» τους φιλάθλους να τραγουδήσουν το όνομα του μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2 ενώ σε περίπου 15 μέρες περίμενε η πρωταθλήτρια Δανίας,ΑΒ, η οποία εκείνη τη σεζόν αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Η 13η του Νοέμβρη ξημέρωσε και η ΑΕΚ έμεινε στο 0-0 με την ΑΒ στη σχεδόν άδεια από κόσμο (8.161 θεατές) Νέα Φιλαδέλφεια. Στη συνέντευξη τύπου ο Στάνκοβιτς δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με την ομάδα ενώ δεν δίστασε να πει πως η ΑΕΚ θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα αγωνιστεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στις 27 Νοεμβρίου, με γκολ του Ανδρέα Σταματιάδη και του Μίμη Παπαϊωάνου, η «Ένωση» επικράτησε 2-0 στην Κοπεγχάγη και ο Γιουγκοσλάβος βγήκε πέρα για πέρα αληθινός.

Έτσι η ΑΕΚ έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα που έπαιξε σε διοργάνωση της UEFA και μετά τα Χριστούγεννα και η πρώτη Ελληνική που έβαλε κοντομάνικες εμφανίσεις στην Ευρώπη. Και το κατάφερε μόλις στη δεύτερη συμμετοχή της μετά τη σεζόν 1963-64, όταν και αποκλείστηκε στον 1ο γύρο από τη γαλλική Μονακό.
Στον δρόμο του Ευρωπαϊκού ονείρου περίμενε η Τσεχοσλοβάκικη και πολύ ισχυρή Σπαρτάκ Τρνάβα, που διέθετε αρκετούς διεθνείς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της. Ο Τύπος αντιμετώπισε την κλήρωση θετικά και χαρακτήρισε τον αντίπαλο καλό, αλλά όχι φόβητρο για την πρωταθλήτρια Ελλάδας. Σε αντίθεση με τον Στάνκοβιτς, που υποστήριξε πως θα ήθελε καλύτερα τη Μίλαν (που κατέκτησε το τρόπαιο) ή τη Σέλτικ (που το είχε κατακτήσει δύο χρόνια πριν), καθώς το στυλ τους ήταν πιο προβλέψιμο από της Σπάρτακ, ενώ τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες θα αποτελέσουν πολύ μεγάλο εμπόδιο για τους παίκτες του.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1969, εν μέσω φανατισμένης ατμόσφαιρας που δημιούργησαν 11.000 φίλοι των γηπεδούχων στο στάδιο «Αντόνα Μαλατινσκέχο» και με σφοδρό χιονόνερο να πέφτει επί 90 λεπτά, η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 από γκολ του Στάνισλαβ Γιάραμπεκ στο 25’ και του Ντούσαν Καμπάτ στο 44’.
Ο Νίκος Σεβαστόπουλος, όμως, που εκείνη την ημέρα έκλεινε τα 24 του χρόνια, πήρε στο 60’ το «ριμπάουντ» μετά από κεφαλιά του Παπαϊωάννου στο δοκάρι και με διαγώνιο σουτ μείωσε σε 2-1. Ακυρώθηκε γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου, καθώς σε τετ α τετ πέρασε τον τερματοφύλακα και σκόραρε αλλά ο Ελβετός διαιτητής Γκίλμπερτ Ντροζ δεν έδειξε σέντρα, διότι νωρίτερα είχε υποδείξει φάουλ.

Τελικό σκορ 2-1 και ανοιχτοί λογαριασμοί για τις 12 του Μάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το αποτέλεσμα αυτό αντιμετωπίστηκε σαν νίκη από τον Ελληνικό τύπο και περισσότεροι από 5.000 φίλοι της ομάδας υποδέχθηκαν την αποστολή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κραυγάζοντας «ΑΕΚ-Στάνκοβιτς» και «Ελλάς-Ευρώπη-Ένωσις».
Πριν από τη ρεβάνς όμως η Ένωση έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό εντός έδρας (όπως και πριν από το πρώτο ματς είχε φιλοξενηθεί στην Τούμπα) και η ήττα με 0-1 άφησε να εννοηθεί πως το μυαλό όλων ήταν στο ματς με τη Σπάρτακ Τρνάβα. Το ματς είχε εθνικό χαρακτήρα και οι παίκτες της ΑΕΚ μπήκαν αγχωμένοι στο κατάμεστο από 30.000 φιλάθλους γήπεδο και μόλις στο 22′ βρέθηκαν πίσω στο σκορ με το γκολ του Βάλερ Σβέτς. στο 77′ όμως ο άνθρωπος γκολ για την ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάννου, έκανε το 1-1. Δεν άλλαξε κάτι προς το τέλος και το τελευταίο σφύριγμα έβαλε τέλος στις βλέψεις για τις 4 καλύτερες ομάδες τις Ευρώπης.

Με το βάρος όλης της χρονιάς να πέφτει εκεί, η Ένωση τερμάτισε στην 6η θέση του πρωταθλήματος όμως είχε πετύχει μία τεράστια διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αγωνιστεί σε προημιτελική φάση σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, Κύπελλο Κυπελλούχων, Κύπελλο UEFA).

Επιμέλεια Φωτογραφίας: Opium_experience