Οι κορυφαίες επιθετικές επιδόσεις της ΑΕΚ στην διοργάνωση του Basketball Champions League  δεν πέρασαν απαρατήρητες και η διοργανώτρια αρχή έκανε ειδική μνεία για την ασταμάτητη ως τώρα ικανότητα των κιτρινόμαυρων να σκοράρουν ακατάπαυστα.

Η Βασίλισσα πετάει πραγματικά στο επιθετικό κομμάτι. Ο μέσος όρος επιθετικά και αμυντικά στη λίγκα είναι 112.5 πόντοι ανά 100 κατοχές. Στα πρώτα δύο ματς, η ΑΕΚ πετυχαίνει 140.9 πόντους ανά 100 κατοχές. Η επόμενη καλύτερη επίθεση ανάμεσα στις ομάδες που έχουν δώσει δύο ματς ανήκει στον Περιστέρι με 126. Αν πάτε στο επόμενο tab με την ένδειξη “Ball Usage” θα δείτε ότι το 74.6% των εύστοχων προσπαθειών της εντός πεδιάς έχουν προκύψει από ασίστ. Πρόκειται για το καλύτερο σχετικό ποσοστό στη λίγκα ανάμεσα στις ομάδες που έχουν αγωνιστεί δύο φορές.

H AEK ήταν εξαιρετική επιθετικά και πέρσι, αλλά όταν ο βασικός σκόρερ είναι ένας παίκτης όπως ο Keith Langford, που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε την ομάδα να κυριαρχεί στο δείκτη των Ασίστ. Η διαφορά φέτος έχει να κάνει με την προσθήκη του Matt Lojeski, που είναι ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια του Ηλία Παπαθεοδώρου. Απαιτεί λίγες ντρίμπλες και ακόμη λιγότερα δευτερόλεπτα για να δράσει. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πόντοι του έρχονται πίσω από τη γραμμή του τριπόντου αναγκάζει τις άμυνες να ανοίξουν και να προσαρμοστούν στην απειλή, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για την υπόλοιπη ομάδα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με διαδοχικές κατοχές στο τέλος της τρίτης περιόδου απέναντι στην Holon. Στην πρώτη κατοχή, βλέπουμε να υπολογίζει σωστά χρονιά το σπριν από το pin-down. Στην αμέσως επόμενη κατοχή, η ΑΕΚ επέλεξε το ίδιο play, με την Holon να επιλέγει πια την αλλαγή. Ο Lojeski το κατανοεί και δίνει την μπάλα ξανά στον Νίκο Γκίκα που τιμωρεί την αλλαγή. Πολύ απλό, αλλά άκρως αποδοτικό.

Μια κοινή προσέγγιση που υϊοθετούν οι ομάδες για να αμυνθούν κόντρα σε φονικούς σουτέρ σε τέτοιες καταστάσεις είναι το “Top-Lock”. Η βασική ιδέα είναι να μείνει ο αμυντικός στη μεριά της μπάλας και να εμποδίσει τον παίκτη να αξιοποίησει το σκριν. Στις δύο κατοχές παρακάτω, η Tsmoki Minsk επιχείρησε ακριβώς αυτό. Το πρόβλημα είναι πως ο Lojeski έχει ύψος 1.98 και είναι αρκετά δυνατός, ώστε να εξασφαλίσει καλή θέση στο πόστ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Lojeski διαβάζει το top-lock και παίρνει εύκολους πόντους.

Χωρίς να είναι η μοναδική ομάδα με τέτοια στατιστικά  (από κοντά ειναι η Μπάμπεργκ αλλά και το Περιστέρι σε επιμέρους κατηγορίες) αναμφισβήτητα είναι ξεχωριστό να είσαι η κορυφαία ομάδα επιθετικά, μιας ολόκληρης διοργάνωσης.

 

πηγή: www.championsleague.basketball