H ΑΕΚ ήταν αήττητη για 14 μήνες στη Basket League (από τις 27 Οκτωβρίου 2019 με το Ρέθυμνο) και ξαφνικά μέσα σε λιγότερο από μήνα κοντεύει να ξεχάσει πως είναι το ροζ φύλλο αγώνα. Όλα ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου όταν ήρθε η πρώτη ήττα από την Σολέ με 79-70 για το Basketball Champions League. Στις 27 Δεκέμβρη ήταν η σειρά του Λαυρίου με 78-70 για το πρωτάθλημα ενώ στις 5 Ιανουαρίου η Χάποελ Χολόν του Στέφανου Δέδα πανηγύρισε τη νίκη σε βάρος της ΑΕΚ με 77-71. Τέλος δεν άργησε και η στιγμή που ο Παναθηναϊκός του υπηρεσιακού προπονητή Κώστα Χαραλαμπίδη, κέρδισε τους κιτρινόμαυρους με 80-75, αλλά και ο τσακισμένος από τον κορωνοϊό (και όχι μόνο) Προμηθέας γεύτηκε τη νίκη με 75-82. Μοναδικές αναλαμπές σε αυτό το διάστημα η νίκη της «Ένωσης» με 84-67 επί του Άρη στις 20 Δεκέμβρη και 89-72 επί του Κολοσσού στις 2 Ιανουαρίου.

Σαφέστατα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πεις σε υπεράσπιση της «Βασίλισσας» με πρώτο και κυριότερο τις απουσίες λόγω τραυματισμών που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό και της έχουν κοστίσει αρκετά. Σίγουρα κάποιες από τις ήττες με Λαύριο, Σολέ, Χάποελ Χολόν,Παναθηναϊκό ή Προμηθέα θα είχαν αποφευχθεί αν ήταν όλοι οι παίκτες ετοιμοπόλεμοι.

Την αρχή έκανε ο Μάρκους Σλότερ ο οποίος στις 27/12 διαγνώστηκε με θλάση γαστροκνημίας στο δεξί πόδι και έκτοτε δεν έχει αγωνιστεί παρά μόνο στο παιχνίδι με τον Προμηθέα και ας μην ήταν έτοιμος . Δυο μέρες αργότερα ο Νίκος Ζήσης υπέστη θλάση αριστερού δικεφάλου μηριαίου και από τότε είναι σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ και με την έλευση του νέου έτους δεν άλλαξε τίποτα καθώς ο Δημήτρης Κατσίβελης που τραυματίστηκε στη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Χάποελ Χολόν στο Ισραήλ (6/1), υπέστη θλάση δεξιού γόνατος και ούτε αυτός έχει συμμετάσχει σε επίσημη υποχρέωση της ομάδος από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ενώ Χρυσικόπουλος και Λοτζέσκι δεν έχουν πιάσει την συνήθη απόδοσή τους αφού ξεπέρασαν τον κορωνοϊό.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ βλέποντας πως ο Σλότερ δεν θα επέστρεφε άμεσα κινήθηκε για την απόκτηση του Κίνγκσλεϊ Μόουζες προκειμένου να μην μείνει γυμνή στη ρακέτα αφού τόσο ο Δημήτρης Μαυροειδής όσο και ο Κώστας Γόντικας δεν υπολογίζονται σαν βασικές λύσεις. Πλέον βρισκόμενη αντιμέτωπη με την πραγματικότητα έχει ξεκινήσει έρευνα στην αγορά για την απόκτηση ενός γκαρντ προκειμένου να μην καταπονηθούν υπερβολικά οι εναπομείναντες “κοντοί” της ομάδας και να διευρυνθεί λίγο το ροτέισον στο δυναμικό.

Πράγμα που όπως και στην περίπτωση του Μόουζες σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος, θα πρέπει να πληρώσει εκ νέου τις οφειλές που υπάρχουν προς πρώην συνεργάτες, ώστε να αρθούν τα τουλάχιστον δύο ban που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από πριν τα Χριστούγεννα. Το πρώτο αφορά οφειλές προς τον πρώην προπονητή της “Βασίλισσας”, Λούκα Μπάνκι , και το άλλο μάλλον για αθλητή που αγωνίστηκε την περσινή περίοδο στο δικέφαλο ενώ πολύ πιθανό να “σκάσουν” και άλλες υποθέσεις.

Φτάνει όμως μόνο αυτό; Η έλευση και άλλων παικτών θα λύσει το πρόβλημα και θα φέρει την «Ένωση» στο δρόμο των επιτυχιών; Δυστυχώς όχι. Γιατί δεν στοίχισαν αυτές καθαυτές οι απουσίες στους αγώνες που αναφέραμε στην αρχή και έχασε ο Δικέφαλος. Για παράδειγμα ο Μάρκους Σλότερ έχει αγωνιστεί στους 3 πρώτους από τους συνολικά 5 αγώνες της «Ένωσης» στο BCL ως τώρα και ήταν επιδραστικός στην έκβαση του αγώνα. Από την άλλη στο πρωτάθλημα στο σύνολο 11 αγωνιστικών έχει αγωνιστεί μόλις στο ένα τρίτο αυτών με τα ποσοστά του να είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του BCL. Άρα εύκολα συμπεραίνουμε πως γίνεται διαχείριση του Σλότερ και πως πίσω από αυτόν (αφού ο προπονητής δεν υπολογίζει Μαυροειδή και Γόντικα) το χάος.

Και βεβαίως δεν είναι κακό να γίνεται διαχείριση σε ένα παίκτη που είναι 36 χρονών. Το πρόβλημα αρχίζει όταν 6 από τους 15 που απαρτίζουν την ομάδα είναι γεννημένοι μεταξύ του   1983-85, δηλαδή είναι 36-38 χρονών. Που σημαίνει ότι ο οργανισμός θα έχει λιγότερες δυνάμεις από ότι στο παρελθόν και σε ενδεχόμενο τραυματισμού θα επανέλθει με μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Θα ισχυριστεί βέβαια κάποιος πως αυτοί οι παίκτες έχουν μεγάλη εμπειρία και ξέρουν τι να κάνουν σε κρίσιμες στιγμές όταν η μπάλα «καίει». Καμία αντίρρηση, αλλά όταν είσαι ξεθεωμένος δεν υπάρχει καθαρό μυαλό και η κρίση πιο συχνά λαθεύει.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει και με τον Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος ξεκίνησε δυνατά τη σεζόν αλλά τελευταία τον παρατηρούμε να έχει μια καλή περίοδο σε όλο το παιχνίδι (συνήθως πρώτη ή τρίτη) και τις περισσότερες φορές στην τέταρτη περίοδο σε παιχνίδια που το σκορ ήταν στον πόντο να κάνει τραβηγμένες προσπάθειες ή λάθη που κοστίζουν την νίκη.

Σε αυτό ευθύνη έχει και ο Παπαθεοδώρου που μετά την φυγή Ράϊς δεν τον αντικατέστησε και από τη στιγμή που Ζήσης και Κατσίβελης είναι εκτός, δεν μοιράζει το κατέβασμα της μπάλας και σε Ρογκαβόπουλο, Γιάνκοβιτς ώστε να μην τραβάνε κουπί μόνο Γκίκας, Μωραΐτης και ειδικά ο Λανγκφορντ, μήπως και στο τέλος παρουσιαστεί με περισσότερη φρεσκάδα και είναι σε θέση να βοηθήσει.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό που πρέπει να κοιτάξει ο κόουτς. Το γεγονός ότι οι αντίπαλοι στα περισσότερα παιχνίδια σαρώνουν τα επιθετικά ριμπάουντ (και πώς να μην το κάνουν αφού τα box-out της ΑΕΚ είναι ανύπαρκτα) και η έλειψη συγκέντρωσης είναι θέματα που καίνε και δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι για αυτά.

Η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου δράσης είναι εξώφθαλμη! Το σύστημα η μπάλα στον καλύτερο σκόρερ (Λάνγκφορντ) και από εκεί και πέρα ότι τον φωτίσει ο Θεός το βλέπεις από παιδάκια μέχρι 12-13 ετών στα ανοιχτά γήπεδα και από τον Μάικλ Τζόρνταν! Και η ΑΕΚ δεν είναι μια παρέα δωδεκάχρονων, ούτε έχει στις τάξεις της την Αυτού μεγαλειότητα.

Επίσης η εμμονή του προπονητή να προσπαθεί να πάρει τα παιχνίδια από την περιφέρεια καταντάει τροχοπέδη στην προσπάθεια της ομάδας για τη νίκη. Πιο τρανταχτό παράδειγμα από το τελευταίο παιχνίδι με τον Προμηθέα όπου οι κιτρινόμαυροι αναγκαστικά προσπαθούν να βγάλουν το παιχνίδι με τρία γκαρντ λόγω τραυματισμών αλλά με όλη τη φροντ λάιν διαθέσιμη, δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα από τη στιγμή της αποβολής του Αγραβάνη με ντισκαλιφιέ ο Προμηθέας αποδυναμώνεται όσο δεν πάει στους ψηλούς έχοντας μόνο δύο, τον Τζεράι Γκραντ και τον Αγκμπελέζε (αμφότεροι 2,06 μ.) και ο Παπαθεοδώρου αντί να χτυπήσει μέσα στη ρακέτα με Σλότερ (2,03 μ.), Μορέιρα (2,11 μ.), Γόντικα (2,04 μ.), Μαυροειδή (2,12 μ.) και Μόουζες (2,08 μ.) κατεβάζει πεντάδα με ένα ψηλό και Λάνγκφορντ, Ματσιούλις, Γκίκα, Λοτζέσκι και αρχίζουν τα μακρινά σουτ!

Τέλος η ομάδα δεν έχει σταθερότητα και διάρκεια. Μπορεί 15-20 λεπτά καλού μπάσκετ να δίνουν τη νίκη σε ομάδες όπως ο Κολοσσός αλλά σε πιο ανταγωνιστικά σύνολα με περισσότερη ενέργεια δεν επαρκεί αυτό. Προφανώς και οι συνεχόμενοι τραυματισμοί δεν επιτρέπουν την δημιουργία ομοιογένειας αλλά και αυτοί στο παιχνίδι είναι.

Το θέμα είναι πως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει φτάσει το ταβάνι του, ζει την κορύφωση της καριέρας του με τη «Βασίλισσα» και δεν πρόκειται ποτέ να την ανεβάσει επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προπονητή το 2019 ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τη ΚΑΕ αν θέλει τον Λάνγκφορντ η απάντησή του ήταν οτι ποιος απορρίπτει την ευκαιρία να προπονήσει ένα παίκτη σαν και αυτόν.

Η ΑΕΚ είναι ένα σπορ αυτοκίνητο και θέλει έναν οδηγό να την οδηγήσει στους «κόφτες» και όχι ένα πισωκίνητο για να κάνει την πλάκα του ένας πιτσιρικάς και να μάθει να μπαίνει με τις «μπάντες».

Για να μην είμαι άδικος με τον Παπαθεοδώρου δεν λέω πως δεν έχει ευθύνες η διοίκηση, γιατί έχουν γίνει αρκετά λάθη και από εκεί , αλλά με αυτά που παρέχει στον προπονητή θα έπρεπε να τα είχε καταφέρει καλύτερα. Τα λάθη της διοίκησης αρχής γενομένης της επιλογής του προπονητή, τον αγωνιστικό σχεδιασμό του Γ. Χήνα σε συνεργασία με τον Παπαθεοδώρου αλλά και το γιατί ενώ κοντεύει να τελειώσει ο Γενάρης δεν έχει μετακομίσει η ομάδα στο κλειστό των Λιοσίων θα αναπτυχθούν σε άλλο άρθρο.