Από την Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, από το όρος Βέρμιο, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, έτρεξε έως την Πανγία Γουμερά, στη Μακρυνίτσα Σερρών, στο όρος Μπέλλες, συνδέοντας τις δύο Παναγίες, που ανιστόρησαν στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου.

Εφτά χρόνια μετά την διαδρομή «Ση Παναΐας τη Στράταν», από την Παναγία Σουμελά, στην γη των προγόνων του, στην Παναγία του όρους Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2015, ο Γιώργος Ζαχαριάδης (ΤΕΜΟΝΑΕΚ), με την ατσάλινη θέληση, πραγματοποίησε την διαδρομή των 171 χιλιομέτρων, προς τιμήν την Παναγίας.

ZAXARIADIS.GIORGOS.PANAGIA.GOYMERA.8.2022 2

Όπως λέει ο ίδιος, πρόκειται για μία συμβολική σύνδεση των δύο Ιερών Μονών του Ποντιακού Ελληνισμού, οι οποίες βρίσκονταν στον Πόντο, η μία στην Ματσούκα της Τραπεζούντας, η Παναγία Σουμελά και η άλλη στην Άρδασσα της Αργυρούπολης, η Παναγία Γουμελά, στο χωριό Τσίτη.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, ονόμασε την πορεία του, διαδρομή «Ευχαριστιών».

ZAXARIADIS.GIORGOS.PANAGIA.GOYMERA.8.2022 3

Φέτος, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, τα κατάφερε και πάλι. Ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έχοντας τρέξει αρκετές φορές διάφορες διαδρομές στην Ελλάδα, γνώριζε και την συγκεκριμένη πορεία και όπως λέει ο Γιώργος Ζαχαριάδης στο site http://www.efxinospontos.gr/ δεν χρειάζομαι πολλά, μου αρκούν το νερό και λίγο ψωμοτύρι, για να τα καταφέρω. Για όλα τα θέματα που τυχόν προκύπτουν στη διαδρομή, απ’ ότι έχει διαπιστωθεί, κάθε φορά, υπάρχει «φροντίδα», από άτομα, φίλους, γνωστούς, συγγενείς, των περιοχών απ’ όπου περνάει ο δρομές, τους οποίους και ευχαριστεί για τη στήριξή τους. Και όπως λέει, «φροντίζει η Παναγία».

ZAXARIADIS.GIORGOS.PANAGIA.GOYMERA.8.2022 1

Φέτος, εκτός από την Παναγία Γουμερά στη Μακρυνίτσα, ο Γιώργος Ζαχαριάδης, έτρεξε άλλα 6 -7 χιλιόμετρα προς τα Κάτω Πορόια Σερρών, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος, εκτιμώντας την προσπάθειά του, του απένειμε «Εύφημο Μνεία».

πηγη efxinospontos.gr