Σε μία λαμπρή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσιάστηκε από τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, το βιβλίο του Θεόδωρου Γεωργάκη «Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και τις εκδόσεις «ΟΣΤΡΙΑ».
«Ψυχή» της εκδήλωσης, η πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, Χριστίνα Σούκερη-Παπασταμάτη και συντονιστής, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπίλιος. Στο πάνελ της παρουσίασης, παρόντες και ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, καθώς και ο διευθυντής επικοινωνίας της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιώργος Νικολάου.
Για το βιβλίο, μίλησαν οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης (βουλευτής Ν.Δ.), Παντελής Νικολάου (διακεκριμένος επιστημών και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ), Πάνος Λούπος (διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας “ΩΡΑ των σπορ” και διευθυντής επικοινωνίας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ) και Χριστίνα Αμερικάνου (δημοσιογράφος, κόρη του «Παγκόσμιου» Γιώργου Αμερικάνου). Την εκδήλωση, ευλόγησε με την παρουσία του, ο Πατέρας Τιμόθεος Ηλιάκης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας – Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας – Ηρακλείου.
Το «παρών» έδωσαν, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ευάγγελος Ασλανίδης, ο Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου και ο αντιπρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ καθώς και διοικητικός ηγέτης του τμήματος χάντμπολ, Σταμάτης Παπασταμάτης. Παρόντες και σπουδαίοι παλαίμαχοι αθλητές, που έγραψαν σελίδες δόξας στην ΑΕΚ, τόσο ποδοσφαιριστές (Θωμάς Μαύρος, Γιώργος Καραφέσκος, Ανδρέας Σταματιάδης, Τάκης Καραγκιοζόπουλος), όσο και από το χώρο του μπάσκετ (Νίκος Νεσιάδης, Ευάγγελος Δερμανούτσος, Νίκος Μπαμπανικολός, Στέλιος Βασιλειάδης). Αλλά και νυν αθλητές της ομάδας χάντμπολ του συλλόγου, μαζί με τον αθλητικό διευθυντή, Στάθη Παπαχαρτοφύλη και τον γενικό αρχηγό της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Ηλία Χατσίκα.
Από το βόλεϊ, παρόντες, ο διοικητικός υπεύθυνος του τμήματος αλλά και γενικός γραμματέας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Λευτέρης Αρχόντης, καθώς και η τεχνική διευθύντρια, Έφη Παπαϊωάννου. Παρόντες και τα μέλη του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Ανδρέας Παπασταμάτης και Βίκυ Πολίτη. Παρών και ο σπουδαίος δάσκαλος της δημοσιογραφίας, Φαίδων Κωνσταντουδάκης.
Παρέστησαν ακόμα, εκπρόσωποι πολιτιστικών και μικρασιατικών συλλόγων, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, η πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Ρωμηών Πράξεις», κα. Κόβη-Χαριτωνίδου, ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ, κ. Μαλάτος, η πρόεδρος του συλλόγου Μιλ Κιάτου, κα Αγαπίδου, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ιστορικός/συγγραφέας, κ. Μπαλτάς, αντιδήμαρχοι από τους δήμους Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας, Ιλίου και Παπάγου, η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Χάντμπολ, Κώστας Σταματιάδης και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Μια υπέροχη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η πρωτοβουλία της Χριστίνας Σούκερη-Παπασταμάτη, να πάρει τη φωτογραφία που είχε βρει ο Θοδωρής Γεωργάκης όταν ήταν μικρό παιδάκι στην οποία απεικονίζονταν οι Κώστας Νεστορίδης και Ανδρέας Σταματιάδης με τα παιδιά τους, και να προσθέσει σε ένα όμορφο κολάζ τον συγγραφέα σε παιδική ηλικία. Φωτογραφία, την οποία υπέγραψαν με ειδική αφιέρωση, οι δύο σπουδαίοι παλαίμαχοι άσοι της ΑΕΚ.
Συνοπτικό μέρος των χαιρετισμών και ομιλιών
Ευάγγελος Ασλανίδης: «Είναι πάρα πολύ όμορφο που βρισκόμαστε σε μία εκδήλωση ΑΕΚτζήδικης οικογένειας. Αυτό το οφείλουμε στην καρδιά και στην ψυχή της Ιστορίας Λέσχης και Πολιτισμού, στην Χριστίνα Σούκερη. Αλλά το οφείλουμε και στο βιβλίο του κ. Γεωργάκη. Είναι καταπληκτικός ο τίτλος του βιβλίου. Για εμένα προσωπικά έχει μία ακόμα ανάμνηση από τη νεότερη ηλικία. Ο μπαμπάς μου σε μικρότερη ηλικία, μου έλεγε το εξής: “Να είσαι ΑΕΚ παιδί μου, αλλά να ξέρεις ότι είναι δύσκολος ο δρόμος να είσαι ΑΕΚ”».
Αλέξης Αλεξίου: «To “Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ” είναι πολύ επίκαιρο θέμα. O τίτλος του βιβλίου, αλλά και το περιεχόμενο ασχολείται με τις πολλές διαφορετικές πτυχές της ΑΕΚ, των δραστηριοτήτων της, των μορφών της. Η διαφορετικότητα του ΑΕΚτζή είναι αντιληπτή μόνο όταν κάποιος ζήσει αυτό που πρεσβεύει η ΑΕΚ».
Σταμάτης Παπασταμάτης: «Το βιβλίο αυτό συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του νέου μας γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει να μην ξεχάσουμε και να μας υποδείξει γιατί είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. ΑΕΚ σημαίνει άλλο ήθος, άλλες αξίες και καμαρώνω πάντα για το τι κατακτώ με το σπαθί μου. Αυτό το σωματείο, πάντα το έλεγα, είναι το μόνο που δεν έχει σήμα, αλλά έχει έμβλημα. Κι αυτό είναι πολύ διαφορετικό και πολύ σημαντικό».
Χριστίνα Σούκερη-Παπασταμάτη: «Πιστεύω πως είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για την αποψινή παρουσίαση, με τον τόσο ξεχωριστό τίτλο, κάτι που όλοι οι Ενωσίτες το αισθανόμαστε. Ο συγγραφέας μας όμως, το έγραψε στο χαρτί και το είπε δυνατά και δημόσια. Ο κ. Γεωργάκης έχει δύο αγάπες στη ζωή του. Την ΑΕΚ και την Λευκάδα». Στη συνέχεια, η κυρία Σούκερη-Παπασταμάτη, παρουσίασε σε ένα πολύ όμορφο βίντεο, τον συγγραφέα στο κοινό.
Γιώργος Νικολάου: «Το συναπάντημα της μοίρας μου, έγραφε ΑΕΚ…,» γράφει στο πρελούδιο της εκδοτικής του προσπάθειας, στη σελίδα 9, ο Θοδωρής Γεωργάκης. Το συναπάντημα της δικής μου μοίρας με τη μοίρα του Θοδωρή έγραφε εφημερίδα Δικέφαλος πριν από… τριαντατόσα χρόνια». Και ο Γιώργος Νικολάου διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο.
Γιάννης Βούρος: «Η ΑΕΚ είναι μια κιβωτός αξιών, που μεταλαμπαδεύονται και φθάνουμε στο σημείο στα εγκαίνια, να τραγουδιέται ο εθνικός ύμνος. Ποια ομάδα δικαιούται μέσα στην Ελλάδα να ψάλλει τον εθνικό ύμνο στα εγκαίνια εκδήλωσής της; Η δικιά μας ΑΕΚ γιατί δεν είναι μόνο ένα αθλητικό σωματείο. Φέρει πολιτισμό, ιστορική μνήμη και αξίες, που καταγράφονται μέσα στο βιβλίο». Και ο Γιάννης Βούρος διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο.
Πάνος Λούπος: «Είναι αμέτρητες οι φορές, που κι εμείς, από το δικό μας το μετερίζι, το δημοσιογραφικό, έχουμε αναφέρει στις αρθρογραφίες μας, τη φράση “είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ”. Που δεν είναι όμως απλά μια φράση, αλλά ένας τρόπος ζωής. Ο Θοδωρής Γεωργάκης τόλμησε και επιχείρησε κάτι πολύ μα πολύ δύσκολο. Θα έλεγα ακατόρθωτο. Να παλέψει να “χωρέσει” στις περίπου 500 σελίδες του βιβλίου του, γεγονότα, ιστορίες και εικόνες, στις οποίες αποδεικνύεται το γιατί, αλλά και το πόσο διαφορετικό είναι το να είσαι ΑΕΚ».
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Έχω την πολύ μεγάλη χαρά να μιλήσω εδώ, ως ένα νέο παιδί που αγαπάει τον σύλλογό μας και αισθάνεται πολύ μικρός μπροστά σ’ αυτή την ιστορία που περικλείει το βιβλίο του Θεόδωρου Γεωργάκη. Σας ευχαριστώ που μου κάνετε την τιμή μαζί με την κ. Σούκερη να προλογίσουμε το βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο που σε κάνει να νιώθεις ότι ξαναζείς τις στιγμές που σε έκαναν να γίνεις ΑΕΚ. Είναι ένα βιβλίο που δεν το διαβάζεις ακριβώς, αλλά το αισθάνεσαι».
Χριστίνα Αμερικάνου: «Με συγκίνησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Κρατάω το ότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ, γιατί… γεννιούνται συναισθήματα. Η ΑΕΚ για εμένα είναι το προσφυγικό υπόγειο του Θανάση Αμερικάνου, του παππού μου, στην Κοκκινιά της Νίκαιας, όπου όλοι επέλεξαν την ΑΕΚ».
Λάκης Νικολάου: «Όταν μου ζήτησε να μιλήσω ο κ. Γεωργάκης, του ζήτησα να πάρω το βιβλίο να το διαβάσω. Δεν σας κρύβω ότι εξεπλάγην. Το διάβαζα αργά αργά, για να μην τελειώσει. Η ΑΕΚ είναι ένας σύλλογος επιβίωσης. Η ΑΕΚ υπάρχει για να εμπνέει, να επιμένει και να επιβιώνει. Για να είσαι ΑΕΚ πρέπει να μπορείς να πεις “η ζωή συνεχίζεται”».
Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου, Θοδωρής Γεωργάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν το φανταζόμουν, όταν ξεκινούσα από το νησί μου, να μπαίνω στην ΑΕΚ, ότι κάποια στιγμή θα βρισκόταν τόσος κόσμος εδώ πέρα, να ασχοληθεί με το βιβλίο μου. Είμαι πολύ συγκινημένος για όσα ανέφερε η Χριστίνα Σούκερη για το μικρό μου βιογραφικό, που έγινε με σκληρή δουλειά, αγάπη και πολλά πολλά συναισθήματα στην καρδιά. Όλα αυτά τα κολακευτικά, να τα αφήσω απ’ έξω. Θέλω να κρατήσετε την αγάπη μου για την ΑΕΚ και το Βυζάντιο. Ευχαριστώ τους πάντες».
πηγη enwsi.gr
Θοδωρής Γεωργάκης
Γεννήθηκα στην Λευκάδα. Σπούδασα πολιτικές επιστήμες. Ξεκίνησα δημοσιογραφική καριέρα το 1985 απ’ την Μεγάλη Δημοσιογραφική Σχολή του και δούλεψα σε πολιτικές και αθλητικές Αθηναϊκές εφημερίδες. Το 1998 μεταπήδησα στον οικονομικό τομέα σαν διευθυντικό τραπεζικό στέλεχος. Απ’ το 2014 επαναδραστηριοποιούμαι στον δημοσιογραφικό χώρο, αλλά και στον συγγραφικό χώρο με βιβλία λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου.