Ο Ερρίκος Σουλολλάρι γράφει στο aekfans.gr  για τα πρώτα δείγματα του Καρντόσο στην ΑΕΚ σε ότι αφορά τον αγωνιστικό σχεδιασμό και σχολιάζει την περίπτωση Κροβίνοβιτς και Ζεράλδες που απασχολούν τελευταία την Ένωση. 

Καλησπέρα φίλοι μου και καλό κιτρινόμαυρο καλοκαίρι να έχουμε. Από εδώ και στο εξής θα τα λέμε εδώ στο aekfans.gr! Πάμε λοιπόν στο ψητό! Η ΑΕΚ ως γνωστόν,εδώ και λίγες μέρες πορεύεται με καινούργιο προπονητή τον Καρντόσο, ο οποίος ήρθε για να δώσει μια νέα φιλοσοφία στην ομάδα. Ένας προπονητής που δεν είναι δα και μεγάλο όνομα στην Ευρώπη, όμως έχει την ευκαιρία διπλά στην ΑΕΚ να μεγαλουργήσει.  Όπως έκαναν κι άλλοι με μεγάλο παράδειγμα τον συμπατριώτη του τον Σάντος, όπου χθες σήκωσε το nations league με την Εθνική Πορτογαλία.

Από τη δική μου μεριά δεν σας κρύβω πως ήθελα η ΑΕΚ να πορευτεί με τον Μανόλο. Όμως θα συμφωνήσω στο γεγονός πως ο Μανόλο με το πρωτάθλημα που κατέκτησε πέρσι, έπιασε ταβάνι. Για μένα είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που περάσαν από την ΑΕΚ και σίγουρα θα παραμείνει στη καρδιά μας. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ δίπλα στο Καρντόσο έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι διαφορετικό σε ότι αφορά την εικόνα της.

Για το αν θα πετύχει ο Πορτογάλος θα το δείξει ο χρόνος και τα αποτελέσματα.  Σε πρώτη φάση τα δείγματα που έρχονται για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας στα δικά μου μάτια είναι θετικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει ενεργό ρόλο στο μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Εν παραδείγματι, ο Πορτογάλος τεχνικός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα  συζήτησε με τον Λυμπέροπουλο και όπως φαίνεται έκοψε αρκετούς  ποδοσφαιριστές  από την μεταγραφική του λίστα.

Αυτό δείχνει πως στο μυαλό του έχει ήδη μια τακτική προσέγγιση που θέλει να την εφαρμόσει στην ΑΕΚ.  Μια προσέγγιση που σε πρώτη φάση δεν προβλέπει καθαρόαιμο 6αρι αλλά έναν χαφ με διαφορετικές αρετές. Σε ότι αφορά το κέντρο της άμυνας, ο Καρντόσο ψάχνει αυτό άπαντες είδαμε φέτος να λείπει από την ΑΕΚ. Έναν αμυντικό με τα χαρακτηριστικά του Βράνιες! Αν λοιπόν η ΑΕΚ δεν μπορεί να φέρει τον Βόσνιο τότε πρέπει να βρει κάποιον άλλον σαν τον Βράνιες. Έναν αμυντικό που να είναι καλύτερος και από τον Τσιγκρίνσκι κι από τον Οικονόμου.  Για αυτό ευτυχώς, ορθώς, κόπηκε ο Σουηδός στόπερ Χομλέν!

Από την άλλη έχουμε και τον Παουλίνιο τον πρώτο παίκτη που φέρνει ο Καρντόσο στην ΑΕΚ και κατά την ταπεινή μου άποψη, θαρρώ πως τον πάει για βασικό. Κάπου εδώ να επισημάνω για ακόμη μια φορά την κακή επιλογή της Ένωσης να αφήσει τον Γκάλο. Ένας παίκτης που ουδέποτε προκάλεσε το παραμικρό στην ομάδα και σίγουρα μπορούσε για ακόμη μια χρονιά να δώσει πράγματα στο δεξί άκρο.

Πάμε όμως στα φρέσκα μεταγραφικά νέα, εκεί που η ΑΕΚ δείχνει συζητά με τους  Κροβίνοβιτς και Ζεράλδες. Παίκτες που ο Καρντόσο θα ήθελε πάση θυσία να τους έχει στο ρόστερ του. Να πούμε βέβαια πως σε ότι αφορά τον Κροβίνοβιτς, δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Διότι επί της ουσίας, για τον Κροβίνοβιτς έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον η πορτογαλική Γκιμαράες και η γαλλική Ναντ, ενώ το συμβόλαιό του με τη Μπενφίκα, το οποίο εκπνέει το καλοκαίρι του 2022, του αποφέρει 700.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι δα και απαγορευτικές για την “Ενωση”, παρά την απόφαση για στενή οικονομική πολιτική.

Είναι όμως και ευρύτατα γνωστό πως η  Μπενφίκα είναι ανοιχτή σε προτάσεις παραχώρησης, αν και η προτεραιότητά της είναι να τον δώσουν με πώληση. Κατά την γνώμη μου, εάν αποκτηθεί ο Κροβίνοβιτς, η ΑΕΚ θα αλλάξει επίπεδο. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως ένας παίκτης θα φέρει την άνοιξη.

Έχω γράψει πολλές φορές τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει το σκηνικό στην ΑΕΚ και στη νέα σεζόν να πλησιάσει τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Διότι κακά τα ψέματα η ψαλίδα έχει αρχίσει και ανοίγει.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής φαίνεται πως κάτι καλό πάει να γίνει στον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας. Ο Καρντόσο με το καλήμερα δείχνει όρεξη να ακολουθήσει τη δική του τακτική προσέγγιση,  εν ολίγοις, δείχνει πως θέλει μια ομάδα να χτιστεί σε ένα ορθό αγωνιστικό σχεδιασμό και όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού. Στοχεύει στο να φέρει παίκτες ποιότητας και με χαρακτηριστικά που λείπουν από την ομάδα. Χαρακτηριστικά που ίδιος θεωρεί πως χρειάζεται το σχέδιο του.

Ένα αγωνιστικό σχέδιο, το οποίο ο Καρντόσο θέλει να το υπηρετήσει 100%. Για αυτό έχει αρχίσει και κάνει ένα ξεκαθάρισμα με το ήδη υπάρχον ρόστερ. Δείχνοντας έτσι πώς ήρθε στην ομάδα για να κάνει ριζικές αλλαγές και έτσι στη νέα σεζόν να δούμε όντως μια πολύ διαφορετική και ανταγωνιστική ΑΕΚ. Το θέμα είναι φίλοι μου πως το σχέδιο που έχει ήδη καταστρώσει ο Πορτογάλος τεχνικός να υπηρετηθεί με επάρκεια από την διοίκηση.