Ο Γιώργος Κομίνης διαιτητής του αλησμόνητου αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα, που εν πολλοίς καθόρισε τον πρωταθλητή του 2018 μίλησε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” για το τι έζησε εκείνη τη βραδιά.
Άγχος, φόβος, πίεση μερικά από τα δυσάρεστα που ένιωσε να τον κατακλύζουν από την στιγμή που σημειώθηκε και ακυρώθηκε το γκολ του Βαρέλα.
Η εισβολή Σαββίδη αλλά και η αυτοκριτική για την εσφαλμένη αντίδραση της διαιτητικής ομάδας που δεν αντέδρασε όπως προβλέπεται. Η φρούρηση της οικογένειάς του για αρκετό διάστημα μετά το παιχνίδι.
Αναλυτικά ο πρώην διαιτητής μίλησε για:
– την πορεία του στη διαιτησία και την αποχώρησή του: «Εκπλήρωσα τις φιλοδοξίες μου κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Αλλά σταμάτησε η διαιτησία για μένα. Κάπως απότομα. Νιώθω πως είναι άδικο. Δεν εξεπλάγην βέβαια. Τα τελευταία δύο χρόνια έπαιρνα τα μηνύματα από αρκετούς. Στο εξωτερικό ακόμη και σε ηλικία 45 ετών δίνουν στους διαιτητές μεγάλα παιχνίδια, εδώ στα 40 μου με σταμάτησαν».
– το τελευταίο παιχνίδι του, το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Ήταν ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, αν και αγώνας ανάμεσα στους συγκεκριμένους δύο ποτέ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιος. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για τη φάση με τον Βαλμπουενά. Ήταν κακή στιγμή λειτουργίας του όλου συστήματος και συνεννόησης με το VAR. ίσως έφταιξε η αμοιβαία και υπέρμετρη εμπιστοσύνη που είχαμε μεταξύ μας, τα μέλη της διαιτητικής ομάδας. Εγώ καταλόγισα την παράβαση εκτός περιοχής. Ο VAR από τα πλάνα που είχε, έκρινε ότι δεν έχριζε ανασκόπηση η καθ’ αυτού παράβαση και εστιάσαμε στο εάν είναι εντός ή εκτός περιοχής. Δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή στο αν υπήρχε όντως παράβαση. Βλέποντας ξανά τη φάση σε ροή και από διαφορετική λήψη αργότερα στο ξενοδοχείο, ναι, έκανα λάθος. Επρόκειτο για λανθασμένη απόφασή μου».
-το πόσες φορές έχει δει τη φάση με τον Βαρέλα στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: «Πολλές. Πάρα πολλές. Άπειρες. Λέω συχνά γιατί να μου τύχει σε μένα κάτι τέτοιο. Γιατί να συμβεί αυτό. Και ξέρεις, είχα κάνει μία από τις καλύτερες διαιτησίες μου εκείνη τη μέρα. Κανένας δεν μπορούσε να πει το παραμικρό, δεν είχε μέχρι τότε να πει το ελάχιστο. Αυτό που με πίκρανε περισσότερο ήταν πως ως ομάδα δεν λειτουργήσαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που μας είχαν υποδείξει στα σεμινάρια για τη διαχείριση τέτοιων φάσεων τις οποίες και είχαμε επισημάνει πριν από τον αγώνα. Συνηθίζουμε να κάνουμε ένα πλάνο με πιθανές φάσεις και να σχεδιάζουμε τον τρόπο αντίδρασής μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και πιο αποτελεσματικοί. Ακριβώς μία τέτοια έγινε και με το γκολ του Βαρέλα στο τέλος. Ήταν αντίστοιχη με τις δοκιμές μας, ωστόσο δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία».
-το πώς αντέδρασε ο ίδιος τη φάση: «Κοίταξα προς τον βοηθό. Πήγε προς τη σέντρα. Αλλά άρχισαν οι διαμαρτυρίες από τους παίκτες της ΑΕΚ. Θυμάμαι τον Λαμπρόπουλο. Σταμάτησε ο βοηθός. Η ένταση ήταν μεγάλη. Με κάλεσε και πήγα προς το μέρος του. Του ζήτησα να μου εξηγήσει. Είπε πως κατά τη γνώμη του ήταν οφσάιντ. Στο μεταξύ είχε περάσει αρκετός χρόνος. Δεν είχα άποψη, όποιος έχει παίξει διαιτητής καταλαβαίνει. Αν είχα πάρει την πληροφορία άμεσα, δεν θα μιλούσαμε τώρα. Όλοι μας γνωρίζαμε τη σημασία του αγώνα. Όταν δεν μέτρησα το γκολ, μπήκαν μέσα πολλοί και πρώτος ο Μίχελ».
-το τι του είπε ο Λούμπος Μίχελ: «Πως τελείωσα».
-το αν του απάντησε: «Όχι, τι να του έλεγα;»
-την είσοδο του Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο κι αν αντιλήφθηκε το όπλο: «Ο Σαββίδης ήρθε σε μία απόσταση 10-15 μέτρων. Δεν είδα τίποτα. Μόνο τον Βιεϊρίνια που έκανε προσπάθειες για να ηρεμήσει η κατάσταση».
-τα όσα έγιναν στα αποδυτήρια: «Στα αποδυτήρια βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δύο ομάδων, Γκαγκάτση και Λυσάνδρου. Η ΑΕΚ δήλωσε ότι αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα και μας έδειξαν αναρτημένες φωτογραφίες σε sites με τον Σαββίδη να οπλοφορεί εντός του γηπέδου. Από την άλλη μεριά ο ΠΑΟΚ επέμενε να συνεχιστεί το παιχνίδι και να μετρήσει το γκολ. Δεν υπήρχε δυνατότητα να δω άμεσα την επίμαχη φάση, ούτε και μιλήσαμε με κάποιον από την ΚΕΔ».
-το αν έκλεισε το φύλλο αγώνα κατακυρώνοντας το γκολ του ΠΑΟΚ: «Το φύλλο αγώνα… Συντάχθηκε κάτω από πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση που δύσκολα περιγράφεται. Όμως, ναι. Είναι γεγονός. Πολύ δύσκολες στιγμές με μεγάλη ένταση εκείνο το βράδυ, που δεν θέλω να θυμάμαι. Στο γήπεδο είχε πυροδοτηθεί μία έκρυθμη κατάσταση και συνειδητοποιώντας την έκταση των γεγονότων κυριεύτηκα από διάφορα αρνητικά συναισθήματα που κλιμακώθηκαν… Πες το και φόβο».
– το αν επέστρεψε μαζί με τον βοηθό Ποντίκη: «Ναι. Επίσης σε κατάσταση άσχημη, καταρρακωμένοι όλοι μας. Είχαμε καταλάβει τι συνέβαινε. Αλλά τι να του πω. Τα λόγια ήταν περιττά. Άλλωστε τι θα μπορούσε να αλλάξει».
– τη συνέχεια μετά το παιχνίδι: «Για περίπου δύο εβδομάδες ζούσα έχοντας ασφάλεια. Αντιλήφθηκα πως ορισμένοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις μου. Ήταν και έγκυος η σύζυγός μου εκείνη την εποχή».
– το γεγονός πως δεν οριζόταν σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ: «Αλήθεια είναι αυτό. Ζήτησα να μην παίξω τον ΠΑΟΚ. Και δεν με έβαζαν στην ΑΕΚ».
-το περιστατικό με τα σουβλάκια στην αίθουσα του VAR στο Λαμία-Παναθηναϊκός: «Και να πεις πως τα φάγαμε… Δεν ήταν δικά μας. Του συνεργείου ήταν. Μία στιγμή και μόνη. Λες και συνέβη για κάποιον λόγο, τώρα που το σκέφτομαι, όχι τόσο αθώα. Άνοιξε η πόρτα, εμφανίστηκαν τα σουβλάκια και απαθανατίστηκε το περιστατικό».