Ο Μάρκο Λιβάγια βρίσκεται στην Ελλάδα μαζί με την οικογένεια του όμως δεν ξεχνά την πατρίδα του. Ο Κροάτης και η σύζυγος του Ίρις έκαναν μια δωρεά 50.000 ευρώ σε δύο νοσοκομεία του Σπλιτ ώστε να αγοράσουν από έναν αναπνευστήρα. Ο Λιβάγια μίλησε για την κίνηση του αυτή μιλώντας στην ιστοσελίδα slobodnadalmacija.hr.

“Βλέπουμε συνέχεια τηλεόραση για το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου και την Κροατία. Έτσι αποφάσισα να βοηθήσω αφού μπορώ να το κάνω. Αποφάσισα να δώσω ένα ποσό για αυτό που χρειάζονται περισσότερο τα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν τα χρήματα οπότε είναι φυσιολογικό να το κάνουμε εμείς που μπορούμε. Είναι μια δύσκολη εποχή και πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι” τόνισε ο Μάρκο.

Από την πλευρά της η Ιρις ανέφερε: “Τηλεφωνήσαμε τον καλό μας οικογενειακό φίλο τον δρ. Κόλιου Πόλακ ο οποίος μας συμβούλεψε να αγοράσουμε αναπνευστήρες. Μας έφερε σε επαφή με τον διευθυντή ενός νοσοκομείο στο Σπλιτ και η απόφαση πάρθηκε άμεσα. Δεν διστάσαμε στιγμή και στείλαμε αμέσως το απαιτούμενο ποσό στον λογαριασμό του νοσοκομείου”.

Ο Μάρκο Λιβάγια μίλησε και για την οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας: “Πήραμε έναν ελάχιστα χαμηλότερο μισθό, Καμία σχέση σε σύγκριση με άλλες χώρες. Δεν έχουμε συζητήσει για περικοπές στα συμβόλαια. Όσο για το πότε θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα τίποτα δεν θα γνωστοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι τις 21 Απριλίου. Μετά θα πάρουν μια απόφαση για το αν μπορούμε να συνεχίσουμε. Όπως λένε και οι Έλληνες τα πρωταθλήματα όλων των άλλων αθλημάτων μπορούν να διακοπούν οριστικά αλλά όχι του ποδοσφαίρου”.

Όσο για το τι κάνει στην καραντίνα τόνισε; “Προπονούμαι και προσπαθώ να διατηρήσω την φυσική μου κατάσταση κάθε μέρα. Ο προπονητής μας, μας παρακολουθεί καθημερινώς μέσω μιας εφαρμογής. Κάθεδύομέρεςβγαίνωέξωαπότοσπίτικαιτρέχω. Πρέπει να είμαι έτοιμος για όταν ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα”.

Όσο για την κατάσταση με τον ιό και την σύγκριση Ελλάδας-Κροατίας η Ίρις Ράιτσιτς ανέφερε: “Όπως και στην Κροατία έτσι κι εδώ υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείς να πας μόνο στο σούπερ μάρκετ, να δεις έναν γιατρό, να βοηθήσεις ηλικιωμένους και να βγεις με τον σκύλο. Όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να βγει πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε συγκεκριμένο νούμερο με το όνομα και τη διεύθυνση. Έτσι ελέγχουν την κίνηση του κόσμου. Η αστυνομία κάνει συνεχώς περιπολίες και δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις. Αν ένα άτομο βγει έξω χωρίς άδεια τότε του επιβάλλεται πρόστιμο. Οι Έλληνες είναι όπως οι Κροάτες. Λατρεύουν να μένουν έξω για ποτό, καφέ και κουβέντα. Όταν στην αρχή έκλεισαν τα σχολεία το εξέλαβαν σαν διακοπές. Πάνω από 2.000 άτομα πήγαν σε μια γνωστή παραλία την πρώτη μέρα των… διακοπών. Όμως η αστυνομία πήγε και τους έδιωξε”.