O Κωνσταντίνος Γιακουμίδης γράφει στο aek-fans.gr για τους δυο διεθνείς ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, Μάνταλο και Μπακάκη και σχολιάζει την εξέλιξή τους μέσα από την Ένωση 


Ο άνθρωπος από την φύση του έχει μια τάση στο να βρίσκει ψεγάδια, λάθη και αδυναμίες. Είναι πολύ πιο δύσκολο να επαινέσουμε το σωστό από το να επιπλήξουμε το λάθος. Όταν δε, στην μέση μπαίνει το συναίσθημα, η υποκειμενικότητα και οι συμπάθειες τότε το να αναγνωρίσουμε την προσφορά και την αξία κάποιου γίνεται σχεδόν αδύνατο. Όσο περισσότερο εμπλεκόμαστε με κάτι τόσο πιο δύσκολο.
Κάθε φίλαθλος έχει την αδυναμία του. Έναν παίκτη που θα θυμάται μόνο τις καλές του στιγμές και θα του δικαιολογεί τις λανθασμένες του επιλογές. Βέβαια υπάρχουν και οι άλλες αδυναμίες. Αυτοί που φταίνε για όλα και ότι και να γίνει τους κατηγορούμε!


Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται και ο Μιχάλης Μπακάκης με τον Πέτρο Μάνταλο. O Μπακάκης βρίσκεται στον δικέφαλο από το 2014 όταν και αποκτήθηκε από τον Παναιτωλικό έναντι 250.000 ευρώ σε ηλικία 23 ετών και 6 μηνών. Έκτοτε έχει «γράψει» πάνω από 175 συμμετοχές με τα κιτρινόμαυρα σε όλες τις διοργανώσεις, χωρίς ποτέ να έχει τραυματιστεί σοβαρά -εξ’ ου και το προσωνύμιο «βιονικός».
Έχοντας αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου -εκτός από τερματοφύλακας και κεντρικός επιθετικός- έχει αποδειχθεί λίρα εκατό για τους προπονητές που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του. Ειδικά τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να ξεκινήσει νέα καριέρα όταν επί Μανόλο Χιμένεθ, αγωνίστηκε σε πάρα πολλά ματς σαν αριστερός κεντρικός αμυντικός, χωρίς η απόδοσή του να προδίδει πως παίζει εκτός φυσικής θέσης.


Παρόλα αυτά μεγάλο κομμάτι των φίλων της ΑΕΚ συνεχίζουν να εστιάζουν στο γεγονός πως οι σέντρες που βγάζει δεν βρίσκουν τόσο συχνά στόχο όσο εκείνοι θα ήθελαν και στο ότι αρέσκεται να κρατάει μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τον εκάστοτε επιτιθέμενο προκειμένου να τον ανακόψει αντί να πέφτει κατευθείαν πάνω του.
Στο τέλος της περασμένης σεζόν η «Ένωση» χρησιμοποίησε τον έτερο δεξιό οπισθοφύλακα που διαθέτει, τον Παουλίνιο. Ο εκ Πορτογαλίας ερχόμενος ακραίος, μπορεί να είναι λίγο πιο θετικός στα επιθετικά του καθήκοντα αλλά εμπνέει λιγότερη εμπιστοσύνη στα ανασταλτικά και έκανε τους φίλους της ΑΕΚ να διαμαρτυρηθούν όταν ήρθε σαν ελεύθερος στην ομάδα.
Και ερχόμαστε στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο Μπακάκης έχει αγωνιστεί και στα δύο παιχνίδια της εθνικής Ελλάδος στο Nations League με ομολογουμένως καλή παρουσία. Τότε είναι που χτυπάει το τηλέφωνο στα γραφεία της ΠΑΕ με την Βικτόρια Παβόν –πρόεδρο της Λεγανιές- να μιλά για ενδεχόμενη μεταγραφή και ρωτά πόσο κοστίζει.


Φήμες που λένε πως ο κιτρινόμαυρος οργανισμός αξίωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για τον παίκτη φαντάζουν αναληθείς, μιας και κανονικά ένας ποδοσφαιριστής που είναι εν ενεργεία διεθνής με πάνω από 17 κλήσεις, βασικός στην ομάδα του, χωρίς ιστορικό τραυματισμών, πολυθεσίτης και καλός χαρακτήρας είναι αδύνατο να κοστολογείται κάτω από 2 εκ. ευρώ. Χώρια άλλα χαρακτηριστικά όπως το ότι δεν προέρχεται από κάποια άλλη ήπειρο, άρα έχει την ευρωπαϊκή νοοτροπία, θα προσαρμοστεί πιο εύκολα και είναι κοινοτικός.


Από την άλλη έχουμε τον Πέτρο Μάνταλο. Ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ όπως και ο Μπακάκης μεταγράφηκε από την Ξάνθη στους κιτρινόμαυρους το 2014. Από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στις 19 Οκτωβρίου 2014 ο Μάνταλος συνδύασε το ντεμπούτο του με γκολ σε μία νίκη της ΑΕΚ εναντίον του Απόλλωνα Σμύρνης ενώ λίγους μήνες νωρίτερα ο ομοσπονδιακός προπονητής Κλαούντιο Ρανιέρι, τον κάλεσε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κάνοντάς τον το πρώτο διεθνή της σύγχρονης εποχής που αγωνιζόταν σε ομάδα β’ κατηγορίας.
Σε πάνω από 200 αγώνες με τον δικέφαλο στο στήθος, έχει αγωνιστεί σε έξι διαφορετικές θέσεις με αυτή του αριστερού εξτρέμ να κλέβει την παράσταση καθώς είναι η μοναδική εκτός του κέντρου του γηπέδου με μεγάλο αριθμό εμφανίσεων και έχει πετύχει 47 τέρματα.
Ο Μάνταλος ποτέ του δεν έκανε δεύτερες σκέψεις στην διάρκεια ενός αγώνα και συνέπεια αυτού (και ατυχίας) είναι και οι δύο σοβαροί τραυματισμοί που έχει (ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου) το 2015 και το 2017. Ευτυχώς για την «Ένωση» κάθε φορά επέστρεφε δυνατός και δεν φοβόταν να βάλει τα πόδια του στην φωτιά.


Το χαρακτηριστικό του αρχηγού της ΑΕΚ είναι ο δυναμισμός και η ένταση στις κινήσεις του. Αποτελεί ένα υβρίδιο κεντρικού χαφ (μαρκαρίσματα, υποδοχή μπάλας από χαμηλά και ανάπτυξη παιχνιδιού) και επιτελικού μέσου (κάθετη πάσα, σκοράρισμα). Η ατυχία του είναι ότι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ έχουν στην μνήμη τους έναν άλλο μεγάλο μέσο που διέπρεψε με την τη κιτρινόμαυρη φανέλα, τον Βασίλη Τσιάρτα, έναν παίκτη με εντελώς άλλα χαρακτηριστικά. Ακόμα και όταν πρυτανεύει η λογική και οι συγκρίσεις με τον Τσιάρτα σταματούν, οι φίλοι της ΑΕΚ τον συγκρίνουν με ένα άλλο -σύγχρονο αυτή τη φορά- επιτελικό μέσο, τον Κώστα Φορτούνη ο οποίος είναι πιο μπουκαδόρος από τον Μάνταλο, σκοράρει πιο εύκολα αλλά και μαρκάρει λιγότερο. Το οξύμωρο είναι πως και οι οπαδοί του Ολυμπιακού αντιμετωπίζουν τον Φορτούνη όπως κάνουν και οι ΑΕΚτζήδες τον Μάνταλο.
Αγαπημένη καραμέλα των οπαδών της ΑΕΚ είναι λοιπόν ότι δεν είναι αρκετά καλός ο Μάνταλος. Μέχρι που φτάνει η στιγμή να έρθει μια ομάδα από τα Αραβικά Εμιράτα και να προσφέρει 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του. Για έναν ποδοσφαιριστή 29 χρονών με δύο χιαστούς στο ενεργητικό του. Που δεν έχει την ευχέρεια στο σκοράρισμα που θα ήθελαν οι φίλοι του συλλόγου στον οποίο ανήκει.


Εν κατακλείδι τι συμβαίνει; Εμείς δεν γνωρίζουμε από μπάλα και οι άλλοι βλέπουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε; Ή έχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε αυτούς που είναι δικοί μας γιατί το ξένο είναι πιο γλυκό;
Μήπως για να εκτιμήσουμε κάτι πρέπει να το χάσουμε;