Ο Κωνσταντίνος Γιακουμίδης γράφει για το πως η πρωταθλήτρια του 2018 έχει φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να διεκδικήσει ούτε την δεύτερη θέση στον όμιλό της. Τα λάθη και οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν.

Η ΑΕΚ για μια ακόμη φορά γνώρισε βαρύτατη ήττα σε αγώνα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αυτή τη φορά στο Ολυμπιακό στάδιο από τη Μπράγκα με 2-4. Tην προηγούμενη μόλις μέρα, ο προπονητής της ομάδας Μάσιμο Καρέρα και ένας εκ των αρχηγών, στην καθιερωμένη πριν το παιχνίδι συνέντευξη τύπου διαβεβαίωσαν με δηλώσεις τους πως θα διεκδικήσουν όποιες ελπίδες είχαν απομείνει για ενδεχόμενη πρόκριση στην επόμενη φάση και πως είχαν να δώσουν απαντήσεις τόσο για τον προηγούμενο ευρωπαϊκό αγώνα που έχασαν, όσο και για την πρώτη αναμέτρηση με την πορτογαλική ομάδα στην οποία είχαν επίσης ητττηθεί με 3-0.

24 ώρες αργότερα η «Ένωση» θα γνώριζε μια ακόμη ήττα και προπονητής και παίκτες θα σφύριζαν πάλι αδιάφορα κάνοντας υπομονή να περάσει μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.
Ο Καρέρα δήλωσε πως η ομάδα του έχει πρόβλημα συγκέντρωσης και έκανε πολλά λάθη που σε αυτό το επίπεδο δεν συγχωρούνται, ο Βασιλαντωνόπουλος πως πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά και να συνεχίσουν, ο Γκαρσία πως δεν βγήκε τίποτα από αυτά που σχεδιάσαν στον αγωνιστικό χώρο και δεν θέλει να πει κάτι άλλο για το παιχνίδι, ενώ ένας από τα δύο μεγαλύτερα ονόματα και ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας , ο Νέλσον Ολιβέιρα των 2 γκολ σε 11 συμμετοχές, πως δεν είναι ο εαυτός του τον τελευταίο καιρό αλλά νιώθει πως συνέρχεται. Αν μη τι άλλο καθησυχαστικό…

Οι κιτρινόμαυροι μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων απώλεσαν όχι μόνο τις ελάχιστες μαθηματικά πιθανότητες μιας πρόκρισης αλλά και τα 570.000€ της νίκης ή τα 190.000€ της ισοπαλίας, καθώς και μια καλή θέση στη κατάταξη της ουέφα έτσι ώστε του χρόνου να είναι στους ισχυρούς έστω και για ένα προκριματικό γύρο της διοργάνωσης που θα συμμετέχουν.

Τι ευθύνεται όμως πραγματικά για την κατρακύλα της πρωταθλήτριας του 2018; Η απάντηση είναι όλα. Και αυτό γιατί από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και έπειτα ότι μπορούσε να γίνει λάθος, έγινε από διοικητική άποψη και όχι μόνο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να αντικαταστήσει παίκτες κλειδιά (Βράνιες, Χριστοδουλόπουλο, Γιόχανσον) με υποδεέστερους όπως ο Οικονόμου, ο Γιαννιώτας και ο Άλεφ, παρόλο που θα διαγωνιζόταν στο υψηλότερο διασυλλογικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα ήταν η «Ένωση» να τελειώσει άποντη την φάση των ομίλων, να χάσει πολλά χρήματα από την μη συγκομιδή βαθμών και να έχει ένα ακόμα παράσημο ντροπής στο πέτο της.

Tα ασυμμάζευτα κλήθηκε να διορθώσει ο πρωταθληματικός προπονητής του 2018 και πάνω που τα κατάφερε και έβαλε «το νερό στο αυλάκι», ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ αποφάσισε αντικαταστήσει τον προπονητή που έφερε τον πολυπόθητο τίτλο μετά από 24 χρόνια, γιατί άκουσε την εισήγηση του -μη έχοντα τις γνώσεις μεν, αλλά καλού παιδιού δε- τεχνικού διευθυντή, να φέρει ένα μαθητευόμενο μάγο που δεν είχε πετύχει στη καριέρα του τίποτα σημαντικό, στο τιμόνι της ΑΕΚ.

Λάθος εκτίμηση του υπάρχοντος ρόστερ και ακόμα πιο λανθασμένος μεταγραφικός και αγωνιστικός σχεδιασμός δεν άφησαν περιθώρια από το να συμβεί κάτι άλλο, από μια παρολίγο ολοκληρωτική καταστροφή. Ο σύλλογος έμεινε από τον Αύγουστο εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και σε συνδυασμό με την κακή χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ, η καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2017-18 σχεδόν διαγράφηκε.

Η κατάσταση ήταν οριακή και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε το πρώτο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ομάδας. Ανέθεσε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή του συλλόγου, σε ένα άτομο δοκιμασμένο και εκ των αποτελεσμάτων ικανό ˙ τον  Ίλια Ίβιτς, με πρώτη αποστολή την ανεύρεση ενός ελεύθερου αλλά και συγκριτικά με τον τελευταίο, καλύτερο προπονητή. Και ο Ίβιτς έφερε τον πρωταθλητή Ρωσίας για το 2017, Μάσιμο Καρέρα. Το έργο του Ιταλού προπονητή δεν ήταν εύκολο αλλά η κατάσταση που παρέλαβε δεν είχε περιθώριο για πιο κάτω. Έτσι μοναδική εξέλιξη ήταν η ανοδική πορεία του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της περιόδου 2019-20 βρήκαν τους κιτρινόμαυρους να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, να είναι φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου, αλλά να μένουν εκτός Τσάμπιονς Λίγκ έπειτα από ακατανότητη (από επιχειρηματικής πλευράς) απόφαση της διοίκησης να μην ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα έφεσης που είχε, για αντικανονική συμμετοχή 8 ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι για τα playoff. Η υποβολή της έφεσης θα σήμαινε αυτόματα νίκη στο μεταξύ τους παιχνίδι και προσπέρασμα της ΑΕΚ στην βαθμολογία αφήνοντας πίσω της τον ΠΑΟΚ, κερδίζοντας αυτή τη θέση στα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και βυθίζοντας στην εσωστρέφεια και την οικονομική καταστροφή (οι Θεσσαλονικείς είχαν προβλήματα με το FFP και κατά συνέπεια περιορισμό στις μεταγραφές) στον αντίπαλό της.

Όλες αυτές οι αντιφατικές συμπεριφορές σε διοικητικό επίπεδο εκτός από οικονομικές ζημιές, φαίνεται να  προκάλεσαν σύγχυση στο ποδοσφαιρικό τμήμα και κάπου αφαίρεσαν σε ένα βαθμό το κέφι και την διάθεση ειδικά του προπονητή που πολλές φορές παρουσιάζεται «αδιάβαστος» αλλά και κοιμώμενος στο πάγκο. Κάτι που ο Χιμένεθ δεν είχε παρουσιάσει.

Έτσι φτάνουμε στο σήμερα που η ΑΕΚ βρίσκεται σε μια «περίεργη» κατηγορία. Η διοίκηση ξοδεύει πολλά χρήματα αλλά αρκετά για να παρει τους καλύτερους παίκτες από «χαμηλό ράφι». Πχ. δαπανήθηκε 1 εκ. ευρώ σαν ετήσια αμοιβή για τον ελεύθερο Ολιβέιρα για διετές συμβόλαιο. Καλώς ή κακώς ο Πορτογάλος είναι βαρύ φορ παλαιάς κοπής που πέρασε σχεδόν όλη την καριέρα του μέχρι τώρα σαν δανεικός δεξιά και αριστερά, έχοντας μόνο μια σερί διετία στη Νόριτς, η οποία τον άφησε ελεύθερο. Πρόκειται για σαφέστατη αναβάθμιση σε σχέση με τον Κρισάντους, τον Πέκχαρτ, ακόμα και τον Αλμέϊδα αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με επιθετικούς όπως ο Αραούχο ή ακόμα και ο Πόνσε που έχει καλύτερα τελειώματα και είναι απείρως καλύτερος κεφαλοσφαιριστής.

Οι παίκτες που θα κάνουν την διαφορά για την  «Ένωση» είναι στο πιο πάνω ράφι από  όπου ψωνίζει και ο πρωταθλητής Ελλάδος. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να δαπανήσει συνολικά τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ για την αποδέσμευση και μισθούς δύο ετών. Ο Ελ – Αραμπί του Ολυμπιακού έχει συμβόλαιο 2+1 έτη, με ετήσια αμοιβή 1,5 εκ. ευρώ  ενώ ο Βαλμπουενά 1,7 για κάθε χρόνο του διετούς συμβολαίου του. Ο Σεμέδο αμοίβεται με 1 εκ. ετησίως και ο Σα 600.000 αντίστοιχα και βέβαια όλοι τους παίζουν στο Τσάμπιονς Λίγκ που αποτελεί μεγάλο δέλεαρ.

Μέχρι λοιπόν να ληφθεί η απόφαση να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα χρήματα και για περισσότερους παίκτες δεν συμφέρει την ΑΕΚ δίνει ένα εκατομύριο εδώ και εκεί γιατί οι παίκτες αυτής της αξίας δεν προσφέρουν για όσα τους πληρώνεις! Καλύτερα να πάρεις έναν φορ φθηνότερο και θεωρητικά υποδεέστερο (Ανσαριφάρντ) ο οποίος θα σου κάνει απόσβεση μέσα σε μια χρονιά ή τον ελεύθερο Τάνκοβιτς παρά τον Βέρντε του επίσης ενός εκ. ευρώ. Προτιμότερο να αναβαθμίσεις θέσεις που εμφανώς υστερείς όπως του τερματοφύλακα, του αριστερού και του δεξιού μπακ, που υπάρχει το παράδοξο όποιος και από τους τρεις να παίζει να σε κάνει να νοσταλγείς τους άλλους δύο.

Όσο δεν αλλαζει επίπεδο η ΑΕΚ, θα παραμένει ο φτωχός συγγενής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα εισπράττει σφαλιάρες όπως κάνει με συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια. Σφαλιάρες που πονάνε περισσότερο λόγω της ψευδούς καλής εικόνας που δημιουργεί η παρουσία στο πολύ χαμηλού επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα. Άλλο ο τέταρτος της Πορτογαλίας και άλλο ο τριτο- τέταρτος της Ελλάδας. Για να μην γελιέστε η Μπράγκα  με την οποία θα κονταροχτυπιόντουσαν οι κιτρινόμαυροι για την δεύτερη θέση κοστολογείται υπερδιπλάσια από την « Ένωση».

 

ΥΓ. Ο Μανόλο είναι ελεύθερος…