Ο Θοδωρής Γεωργάκης ετοιμάζει σύντομα ένα νέο βιβλίο με τίτλο: EINAI ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΕΚ!  Mέσα σε 450 σελίδες  θα βρει ο αναγνώστης μια πλειάδα πρωτοποριακών στοιχείων που φανερώνουν αυτή ακριβώς την ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΑΕΚ! Αν όλα πάνε καλά μετά την επιδημία του κορωνουιού που έχει ενσκήψει θα αρχίσουν οι διαδικασίες έκδοσής του. Το aek-fans.gr σας παρουσιάζει ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο. 

Μια ομάδα, όπως η ΑΕΚ, και ένας μαρτυρικός Λαός της, ο οποίος έχει βιωματικά ζήσει στον τράχηλό του την ειδεχθέστερη μορφή του φασισμού, σαν αυτή της Γενοκτονίας, του Ξεριζωμού και της Προσφυγιάς, απ’ το Κεμαλικό καθεστώς των Νεότουρκων, σίγουρα θα ήταν σημαιοφόρος εναντίον της άλλης μορφής στυγνού κι ανθρωποκτόνου φασισμού, που επίσης γνώρισε η ανθρωπότητα μέσα στον 20ο αιώνα, αυτόν του Χιτλερικού ναζισμού, που αιμάτωσε τον Κόσμο ολάκερο, μα και την Ελλάδα ειδικότερα, με τις εκατόμβες των αθώων εκτελεσθέντων και σφαγιασθέντων Ελλήνων…

Αυτή ακριβώς η αντιφασιστική ιδεολογία, που διαποτίζει από γεννησιμιού της την ιστορική Κιτρινόμαυρη ομάδα, βγήκε στην επιφάνεια των αθλητών της, έγινε παντιέρα και λάβαρο στον αντιφασιστικό τους αυτό αγώνα, που έχει να επιδείξει μια πλειάδα ηρωικών θανάτων και ενεργειών, οι οποίες κατατάσσουν την ΑΕΚ σε <<ιερομάρτυρα>> της Κατοχής, αλλά και σε μπροστάρη και ταγό αυτού του υπέροχου αγώνα για την Λευτεριά!

Η εφημερίδα <<ΕΘΝΟΣ>> σε δημοσίευμά της 10 Φεβρουαρίου 1941, αναφέρεται στους αθλητές της ΑΕΚ, που πήραν αρχικά μέρος στον πόλεμο κατά των Ιταλών, στο Αλβανικό μέτωπο. Τριάντα τέσσερεις Κιτρινόμαυροι αθλητές πολέμησαν στο μέτωπο, με κορυφαία την περίπτωση του τερματοφύλακά της και μετέπειτα Ζεν Πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου, του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Μεταξύ των τριαντατεσσάρων ξεχωρίζουν επίσης, ο ποδοσφαιριστής Κώστας Βαβάκης, ο οποίος τραυματίστηκε από όλμο στα πόδια, για να δηλώσει για την προδιαγραφόμενη απειλή να μην ξαναπαίξει ποδόσφαιρο: <<Αδιαφορώ αν θα ξαναπαίξω ποδόσφαιρο. Έπραξα το καθήκον μου για την Ελλάδα>>. Ο Αλέξης Χατζησταυρίδης, ο δεξιοτέχνης μέσος της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος, τραυματίστηκε στο Τεπελένι. Ο δρομέας της ΑΕΚ Νίκος Καψοκέφαλος, νοσηλευόμενος τραυματίας του πολέμου στο νοσοκομείο του Λουτρακίου, έστειλε την παρακάτω επιστολή στην διοίκησή της: <<Eπληροφορήθην ότι 34 από τα παιδιά της αγαπημένης μας ΑΕΚ ευρίσκονται εις το μέτωπον. Γι αυτό είμαστε κ’ εμείς μαζί μ’ εσάς υπερήφανοι, διότι μπορέσαμε να προτάξουμε τα στήθη μας στον άτιμο και ύπουλο επιδρομέα>>.

Αλλά η κορυφαία περίπτωση, που ενσπείρει συνάμα συγκίνηση και ενθουσιασμό στους πολυπληθείς φίλους την ομάδος, είναι αυτή του διεθνή μας ποδοσφαιριστή Σπύρου Κοντούλη, την αντιφασιστική θυσία του οποίου αναδεικνύει μοναδικά ο καθηγητής Σπύρος Τζόκας, με το βιβλίο του <<Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ>>. Γεννήθηκε στην ηρωική Κοκκινιά το 1915, όπου πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στην <<Άμυνα Κοκκινιάς>>. Ήρθε σε ηλικία 20 ετών στην ΑΕΚ το 1935 και αμέσως διακρίθηκε για το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο, το οποίο σύντομα τον έφτασε μέχρι την Εθνική ομάδα. Με την κήρυξη του πολέμου πήγε και πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου τραυματίστηκε στο πόδι στο Πόγραδετς. Στην ναζιστική κατοχή της Αθήνας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, με αποτέλεσμα την σύλληψή του απ’ τους γερμανούς στην Κοκκινιά. Μεταφέρθηκε τον Απρίλη του 1944 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου συνάντησε εκεί τον αδερφό του Βασίλη, ο οποίος εκτελέστηκε και αυτός στην Καισαριανή, αλλά και τον συμπαίκτη του στην ΑΕΚ, τον Κώστα Χριστοδούλου, ο οποίος βασανίστηκε φριχτά, αλλά επέζησε. Τον Ιούνιο του 1944 φορτώθηκε σε καμιόνι, μαζί με τόσους άλλους Έλληνες αντιστασιακούς πατριώτες, και τους οδηγούσαν για εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στην διαδρομή, εκεί στην περιοχή του Μετς, ο Σπύρος Κοντούλης πήδησε απ’ το καμιόνι και έτρεξε να διαφύγει… Όμως το πολυβόλο του γερμανού φύλακα τον θέρισε… Ήταν μόλις 29 ετών… Στο συμβάν παρέστη αυτόπτης μάρτυρας ο γέρο Κουντούρης, ο μασέρ της ΑΕΚ, ο οποίος ειδοποίησε την οικογένειά του και την ΑΕΚ… Ένας θάνατος… Μια δόξα αιώνια… Μια παρακαταθήκη στον Κιτρινόμαυρο λαό και την ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΤΚΟΤΗΤΑ που τον διακρίνει σε θέματα ανθρώπινης ελευθερίας και αξιών! Ένα δάκρυ για τον αθλητή και αγωνιστή Σπύρο Κοντούλη… Μια ευχή, η μνήμη του να είναι αιωνία, να λαμπαδιάζει στους αιώνες το <<ποτέ πια φασισμός>>… Ένα ακοίμητο καντήλι, ως εκ τούτου, στον διαρκή αγώνα κατά του φασισμού, έτσι όπως τον εξέφρασε ο Σπύρος Κοντούλης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα ολάκερη, μα και την μοναδική διαφορετικότητα της ΑΕΚ…

O Κοντούλης και ο Κατίδης... (video) | Parakato.gr

O ηρωικός αντιστασιακός Σπύρος Κοντούλης.

Μέσα στην καρδιά του απάνθρωπου ναζισμού στην Αθήνα, την άνοιξη του 1942, διοργανώθηκε με τόλμη και αψηφώντας τους ναζί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟ στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο οποίος έμελλε να μετατραπεί σε μία απ’ τις μεγαλύτερες αντιστασιακές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Αυτόν τον αγώνα είχε διοργανώσει η νεοσύστατη ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ, σε μια προσπάθεια μέσα στον ζόφο της Κατοχής να υπάρξει μια διέξοδος του λαού, αλλά και να διατηρηθούν σε κάποια αγωνιστική εγρήγορση οι ποδοσφαιριστές των αθηναϊκών ομάδων. Ο αγώνας ήταν μεγάλο γεγονός στην σκλαβωμένη Αθήνα και συγκεντρώθηκαν να τον παρακολουθήσουν 15.000 θεατές! Πριν τον αγώνα μια ομάδα παικτών, απ’ την ΑΕΚ ο Τζανετής με τον Μαρόπουλο και απ’ τον ΠΑΟ ο Κρητικός επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον Απόστολο Νικολαϊδη, τον εμβληματικό ηγέτη του ΠΑΟ, και του ζήτησαν τα χρήματα του αγώνα να διατεθούν στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, όπου νοσηλεύονταν αθλητές τραυματίες του πολέμου! Ο Νικολαϊδης τους μετέφερε πως το γήπεδο το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί, οι οποίοι απαιτούσαν και τις εισπράξεις του αγώνα, ενώ είχαν αποφασίσει να ορίσουν διαιτητή του αγώνα έναν ναζί αυστριακό λοχία… Τότε οι παίκτες όλοι βγήκαν στο γήπεδο, αλλά δεν αγωνίστηκαν… Ανέβηκαν στις εξέδρες των φιλάθλων και τους εξήγησαν τους λόγους… Ο κόσμος εξοργίστηκε απ’ τις αποφάσεις των γερμανών, μπήκε στο γήπεδο και τα έσπασε όλα επευφημώντας τον Μαρόπουλο και τον Κρητικό… Ακολούθως, με μπροστάρηδες τους ποδοσφαιριστές πραγματοποίησαν πορεία αντιναζιστική προς την Ομόνοια! Μια τεράστια αντιστασιακή διαδήλωση που την διάλυσαν βίαια οι Γερμανοί…

4/5/1944 AEK - Ολυμπιακός 4-2
Κλεάνθης Μαρόπουλος, Μιχάλης Δελαβίνιας, Τρύφων Τζανετής! ΟΙ Αετοί με την χρυσή σελίδα στην Εθνική Αντίσταση κατά του Ναζισμού…
Το αντιστασιακό πνεύμα που διείπε την Προσφυγόθρεφτη ΑΕΚ βρήκε επίσης τέλεια έκφραση στο πρόσωπο του αγωνιστή διεθνή τερματοφύλακά της Μιχάλη Δελαβίνια, ο οποίος μετείχε στην δημιουργηθείσα ομάδα της ΕΠΟΝ Αθηνών, αλλά και οι επίσης αντιστασιακοί Κιτρινόμαυροι ποδοσφαιριστές Γιάννης Καψής και Ηλίας Παπαγεωργίου μετείχαν στην ομάδα της ΕΠΟΝ του Πειραιά!