Σίγουρα μετά από μια τριετία όπου η ΑΕΚ κάθε χρόνο κέρδιζε και από κάποιον τίτλο έπειτα από τη σεζόν 2017-18 (κύπελλο, BCL, διηπειρωτικό, κύπελλο), η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τεράστιες προσδοκίες. Το άνοιγμα του budget έμοιαζε να είναι μεγαλύτερο από ποτέ, έγιναν αρκετές κι κινήσεις εντυπωσιασμού, ενώ η διοργάνωση του Final – 8 σε συνδυασμό με τις προσθήκες παικτών με χρονιά εμπειρία στη Euroleague, χαρακτηριστικό πως μία πεντάδα με τους Ζήση, Λάνγκφορντ,Λοτζέσκι, Ματσιούλις και Σλότετ άθροιζε πάνω από 1000 αγώνες στο επίπεδο της κλειστής λίγκας έλεγε πολλά. Όταν δε ήρθαν οι προσθήκες έστω και για το Final-8 των Ράις και Ατκινς, είχε δημιουργηθεί το αίσθημα πως ο Παπαθεωδόρου είχε να διαχειριστεί τους… Galacticos!

Πρώτο και κύριο λάθος ήταν η διοργάνωση του Final-8. Στη περίοδο της πανδημίας με τη κατάσταση εκείνη τη περίοδο να είναι ακόμα σχεδόν στην αρχή της, η ανάληψη μίας τόσο ακριβής διοργάνωσης με μηδαμινές πιθανότητες παρουσίες του κόσμου μόνο ζημιά μπορούσε να επιφέρει, αφού η κατάκτηση του τροπαίου ήταν σαφώς επισφαλής λόγω της μεγάλης ποιότητας.

Ακόμα ένα σοβαρό λάθος ήταν η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου σε ηλικία ροστερ. Μπορεί η ποιότητα της ομάδας αυτής βάση ονομάτων να είναι υπέρμετρη ωστόσο στο σύγχρονο μπάσκετ τα πράγματα έχουν μεταβληθεί. Μολονότι η εμπειρία διαδραματίζει ρόλο ζωτικής σημασίας, σε ρυθμό τόσων συνεχόμενων αγώνων, σε μια χρονιά πανδημίας και με τόσα ταξίδια οι παίκτες αυτοί δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Τα νέα και αθλητικά πόδια έλειψαν πολύ φέτος.

Τέλος η απόκτηση παικτών που δεν είχαν ορίζοντα να συνεχίσουν στην ομάδα, αλλά και η έλλειψη αξιολόγησης των παικτών που αποκτήθηκαν κόστισαν. Ράις, Άτκινς και Λοτζέσκι μολονότι διαθέτουν αξιοσημείωτη καριέρα βρίσκονταν σε σοβαρή πτώση. Ο Ράις ανόρεχτος να συνεχίσει να ασχολείται με το άθλημα,ο Άτκινς περισσότερο παρέπεμψε σε τουρίστα, ενώ ο Λοτζέσκι εκτός από τους τραυματισμούς δεν βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση κάτι που φανερώνεται από τους αριθμούς του μεταξύ άλλων στην Τόφας.

Ακόμα και αν η ομάδα έχει έρθει σε δει γ οικονομική κατάσταση όμως, η κατάσταση χρήζει επίλυσης. Αρχικά ο Μάκης Αγγελόπουλος πρέπει να επενδύσει σε ένα πιο βιώσιμο μπασκετικό πλάνο, χωρίς υπερβολές και πράγματα που δεν μπορεί να αντέξει η τσέπη του. Η δεύτερη θέση παγκοσμίως στα μπαν μόνο κακό προκαλεί στο πρεστίζ του συλλόγου. Για να επιδιώξει πρωταθλητισμό το club πρέπει να είναι τυπικό στις οφειλές του και να σέβεται τον αθλητή. Πρέπει όμως και εμείς με τη σειρά μας να ενισχύσουμε με ένα εισιτήριο διαρκείας, αλλά και με τη καθημερινή μας παρουσία!

Γράφει ο Αντρέας Δημοβασίλης