Ο Θοδωρής Γεωργάκης γράφει στο aek – fans.gr για το 4-4-2 και σχολιάζει το δίδυμο Μάνταλου- Σιμάνσκι
Ας μιλήσουμε επιτέλους για ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ και για τα θετικά της ομάδας! Όσοι ζήσαμε την Πρωταθληματική ΑΕΚ της δεκαετίας του 1990, θυμόμαστε έντονα ότι η καλοκουρδισμένη μηχανή του Μπάγεβιτς ξεκινούσε τα πάντα απ’ την μεσαία της γραμμή, εκεί που δέσποζαν οι δύο χαφ, ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς με τον Παύλο Παπαϊωάννου! Ο μεν πρώτος είχε το οργανωτικό κομμάτι με το δυσεύρετο για αμυντικό χαφ προσόν να κατεβάζει κάθετα την μπάλα, ο δε Παύλος ήταν το μηχανάκι που πατούσε κάθε σπιθαμή του γηπέδου και κατέστρεφε <<εν τη γεννέσει της>> κάθε αντίπαλη επιθετική προσπάθεια!
Αν, λοιπόν, αποφασίσει και τώρα ο Χιμένεθ να καθιερώσει το ίδιο αγωνιστικό σύστημα στην ΑΕΚ, που ξεκίνησε στην Λάρισα, δηλαδή το 4 – 4 – 2, στο οποίο, παρεμπιπτόντως, χωράνε μαζί Ανσαριφάντ και Ολιβέϊρα, γιατί ο Ιρανός με την άριστη τεχνική κατάρτιση είναι <<ενιαροδεκάρι>>, τότε, σε αυτό το σύστημα, το ιδανικότερο δίδυμο στα αμυντικά χαφ είναι ο Μάνταλος με τον Σιμάνσκι, στον ίδιο ακριβώς ρόλο με το ανωτέρω μαγικό δίδυμο της δεκαετίας του 1990!!! Ο μεν Μάνταλος να οργανώνει το παιγνίδι και να κατεβάζει κάθετα την μπάλα, ο δε Σιμάνσκι, με τις αστείρευτες δυνάμεις του να <<πιάνει απ’ τον λαιμό>> κάθε αντίπαλη επίθεση!!!
Βέβαια τότε ο Μπάγεβιτς είχε στα πλευρά της μεσαίας γραμμής τους ογκόλιθους Γιώργο Σαββίδη δεξιά και τον Τόνι Σαβέβσκι αριστερά!!! Αναλογικά το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην σημερινή ενδεκάδα του Χιμένεθ, γιατί δεξιά έχει τον διαστημικό Λιβάϊ Γκαρσία, ο οποίος, όπως βοά η μανατζερική πιάτσα, ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων Ευρωπαϊκών κλαμπ, αφού συνεχίζει στον ίδιο διαβολορρυθμό να μοιράζει γκολ, αλλά πάει να του βγει αριστερά και ο Τάνκοβιτς, ο οποίος έχει σπάνια τεχνική κατάρτιση! Το ζητούμενο είναι αν ο Χιμένεθ σκέφτεται και αυτό το σύστημα, με τα δύο φορ και τετράδα στην μεσαία γραμμή, σαν μία απ’ τις βασικές του επιλογές…
Και ενώ μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ βγάζει ένα Ευρωπαϊκό πρόσωπο, τα αμυντικά θέματα εξακολουθούν να απασχολούν την ομάδα και τον κόσμο. Όμως… Είναι ανεπίτρεπτη η όποια επίθεση εναντίον του δεκαοχτάχρονου Λάτσι, για το λάθος του στην ισοφάριση της Λάρισας. Ο Λάτσι σαφώς θα κάνει και άλλα λάθη… Είναι, όμως, χρυσό κεφάλαιο για την ΑΕΚ, που πρέπει να αξιοποιηθεί βάζοντάς του το καλοκαίρι δίπλα έναν έμπειρο στόπερ απ’ το πάνω ράφι! Είναι κανόνας στο ποδόσφαιρο τον οποίο απέδειξε περίτρανα ο Τραϊανός Δέλλας όταν δίπλα του αναδείχθηκαν τόσο ο Παπασταθόπουλος όσο και ο Μανωλάς.
Προσωπικά είδα τον Λάτσι, πέραν απ’ την δύναμη που έχει πια αποκτήσει σαν στόπερ, να επιχειρεί με το αριστερό πόδι μεταβιβάσεις ακριβείας τριάντα και σαράντα μέτρων!!! Μήπως θα πρέπει να του δώσει και την ευκαιρία, ως εκ τούτου, ο Χιμένεθ να κτυπά και φάουλ περιμετρικά της αντίπαλης περιοχής; Και ξέρετε κάτι; Tα <<τσακάλια>> στο εξωτερικό βλέπουν ΚΑΙ αυτό το σπάνιο προσόν του… Όπως είδαν τα ποδοσφαιρικά προικιά του Γιακουμάκη και του Μπακασέτα, τα οποία η παρατεταμένη δική μας <<τυφλοεβδομάδα>> δεν μπορούσε να διακρίνει… Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλοι τους <<κράζαμε>> απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…
Αλλά πάντα ακόμη για τον Λάτσι και τον επιχειρηθέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κανιβαλισμό του… Μήπως είδατε στο ντέρμπι το υποτίθεται χρυσοπληρωμένο τρίο των στόπερ του Ολυμπακού; Στο πρώτο γκολ με κεφαλιά του ΠΑΟ, η σέντρα από αριστερά γίνεται ερήμην του Ανδρούτσου, ο δε σκόρερ Mαουρίσιο είναι πανταχόθεν ελεύθερος στην κόκκινη περιοχή με τον Σεμέδο και τον Παπασταθόπουλο να έχουν βγει περίπατο στο Ζάπειο!!! Στο δε δεύτερο γκολ, ο κοντύτερος Βέλεθ έχει <<ταπώσει>> τους υψηλόσωμους και πολύφερνους, υποτίθεται, Σεμέδο και Μπα, τους πήρε την κεφαλιά για να ακολουθήσει η ασταθής απόκρουση του Σα και να έρθει ο Σανκαρέ για το γκολ, που αν το έκανε αυτό το λάθος ο Αθανασιάδης τώρα θα είχαμε στήσει λαϊκά δικαστήρια σε βάρος του… Με την ευκαιρία… Να κεφαλαιοποιήσει τώρα πρέπει την εμφάνισή του ο Αθανασιάδης και να κάνει το παραπάνω βήμα!!!
Θοδωρής Γεωργάκης
Γεννήθηκα στην Λευκάδα. Σπούδασα πολιτικές επιστήμες. Ξεκίνησα δημοσιογραφική καριέρα το 1985 απ’ την Μεγάλη Δημοσιογραφική Σχολή του και δούλεψα σε πολιτικές και αθλητικές Αθηναϊκές εφημερίδες. Το 1998 μεταπήδησα στον οικονομικό τομέα σαν διευθυντικό τραπεζικό στέλεχος. Απ’ το 2014 επαναδραστηριοποιούμαι στον δημοσιογραφικό χώρο, αλλά και στον συγγραφικό χώρο με βιβλία λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου.